30 november 2020 - 20:40 - Wereld
Turkije heeft de Belgisch-Marokkaanse jihadist Fouad Akrich uitgeleverd aan België. In 2012 ging hij als lid van de omstreden groep Sharia4Belgium naar Syrië. Door zijn betrokkenheid bij jihadistische activiteiten is hij zijn Belgische nationaliteit kwijtgeraakt.
Het federale parket meldt dat Akrich dinsdag vanuit Turkije is overgebracht naar een Belgische gevangenis. Aan het begin van dit jaar bracht het Belgisch Staatsblad het nieuws naar buiten dat de Marokkaan in 2015 zijn Belgische nationaliteit is afgenomen omdat hij was veroordeeld voor zijn banden met Sharia4Belgium. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd.
De advocaat van Akrich, Walter Damen, gaat namens zijn client in beroep tegen de intrekking van de Belgische nationaliteit. "Ik was tegen dit vonnis en aangezien er geen definitief strafrechtelijk vonnis is, is de ontneming van nationaliteit opgeschort", meldt de advocaat in een interview in de krant La Dernière Heure. Het beroep van Akrich zal volgens Damen volgend jaar in behandeling worden genomen.
Na zijn vertrek naar Syrië in 2012, werd Akrich in 2019 samen met zijn Nederlandse vrouw en zijn drie kinderen gearresteerd. Zijn gezin verblijft momenteel in een terugkeercentrum in afwachting van hun overplaatsing naar Nederland.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko