4 november 2022 - 08:00 - Wereld
Turkije heeft wapens verkocht aan verschillende Afrikaanse landen, waaronder Marokko, en daarnaast ook militaire samenwerkingsovereenkomsten gesloten om zijn invloed op het continent te versterken, zo blijkt uit een recent rapport van het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidsvraagstukken (Stiftung Wissenschaft und Politik/SWP).
Turkije stationeerde militaire attachés in 19 Afrikaanse landen, waaronder Marokko, maar ook Nigeria, Ethiopië, Ghana, Mali, Algerije, Djibouti, Senegal, Kenia en Zuid-Afrika, aldus het in juni 2022 gepubliceerde rapport. Daarmee combineert "het Turkse buitenlandse beleid in Afrika nu veiligheid en economie, twee elkaar versterkende onderdelen", aldus het rapport.
Lees ook: Marokko rekent op Turkije voor oprichting wapenindustrie
De Turkse wapenexport steeg van 82,9 miljoen dollar in 2020 tot 460,6 miljoen dollar in 2021. Het land heeft zijn wapenexport naar Afrika in één jaar tijd meer dan vervijfvoudigd. De export betreft drones, gepantserde voertuigen, bewakingssystemen en andere.
Turkije heeft ook samenwerkingsovereenkomsten gesloten voor de wapenindustrie met meer dan 25 Afrikaanse landen, waaronder Niger, Rwanda, Senegal, Congo, Mali en Nigeria. Het land heeft sinds 2017 ook overeenkomsten gesloten voor de versterking van de capaciteiten van de strijdkrachten van 20 Afrikaanse landen, waaronder Algerije, Gabon, Soedan, Tunesië, Rwanda en Mauritanië.
Lees ook: Algerije wil Turkse drones kopen als tegenwicht voor Marokkaanse drones
Op het gebied van veiligheid heeft Turkije in totaal 37 samenwerkingsovereenkomsten ondertekend, waarvan 30 met Afrikaanse landen. Het land heeft ook deelgenomen aan internationale vredesmissies in Afrika, met name in Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Libië, Sudan, Zuid-Sudan en Somalië.
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan