30 november 2020 - 17:20 - Wereld
Het aantal meldingen van discriminatie is op universiteiten in Nederland in korte tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar werden 98 meldingen gedaan, in 2017 waren dat er nog maar 42. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd.
In het hoger onderwijs zijn vorig jaar 170 meldingen gedaan van discriminatie, zowel door medewerkers als door studenten. Dat zijn er 28 meer dan in 2018, en 66 meer dan in 2017. Dit gaat om meldingen die gedaan zijn bij de vertrouwenspersonen van de veertien grootste universiteiten en de twaalf grootste hogescholen.
Het AD schrijft dat de meldingen gemaakt zijn door zowel medewerkers als studenten. De meerderheid gaat over discriminatie op basis van ras, seksuele voorkeur, religie en handicaps.
Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is dit "het topje van de ijsberg". LSVb-voorzitter Lyle Muns zegt tegen het actualiteitenprogramma dat maar weinig studenten weten waar ze een melding kunnen maken door gebrekkige informatie. "Er is nog altijd een hardnekkig probleem met discriminatie in het onderwijs." Hij laat weten dat universiteiten met informatiecampagnes aandacht vragen voor dit probleem. De stijging van meldingen is deels te verklaren door die extra aandacht, zegt een woordvoerder.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan