2 november 2022 - 12:00 - Wereld
En Marokkaanse vrouw die zich ziek meldde, maar wekenlang niet reageerde op berichten en contactverzoeken, mag van van de rechter ontslagen worden door het Utrechtse detacheringsbedrijf waar ze werkte.
De zaak dateert van de zomer van 2021. De vrouw bevond zich op dat moment in Marokko voor een vakantie van twee weken. Op de dag dat ze terug aan de slag moest stuurde ze haar voormalige werkgever een bericht waarin ze liet weten dat ze niet kwam werken. Ze kon niet terug naar Nederland reizen vanwege een coronabesmetting. Ze mochten haar contacteren via Whatsapp, al was het bereik niet altijd even goed, schrijft RTV Utrecht.
Lees ook: Nederlandse politiechef Fatima Aboulouafa "terecht ontslagen"
Tussen 17 augustus tot 27 oktober probeerde de werkgever meerdere keren contact op te nemen met haar via Whatsapp en andere kanalen, maar ze bleek onbereikbaar te zijn. Het bedrijf vroeg haar daarnaast twee keer vergeefs een afspraak te maken met de bedrijfsarts (online of fysiek) en ook een huisbezoek door de arts leverde niets op. Ruim twee maanden later stapte het detacheringsbedrijf naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.
Lees ook: Verliefde Marokkaanse verpleegster ontslagen na bericht aan BBC-journalist
De werkneemster had wel gemeld dat ze in Marokko slecht bereikbaar was en dat ze door corona en een burn-out niet in staat was om contact op te nemen met haar werkgever, maar de rechter hechtte geen geloof aan deze uitleg. Het hof denkt dat op z’n minst een deel van de berichten de vrouw bereikt moeten hebben en ze daarnaast ook zelf of via familie, contact had kunnen zoeken met haar werkgever. Daarom vindt de rechter dat de ziekmelding niet in de weg staat van het ontbinden van de arbeidsovereenkomst. Met dit vonnis verliest ze haar baan en het recht op een werkloosheidsuitkering. Ze moet ook haar eigen juridische kosten en een deel van de proceskosten van haar oud-werkgever betalen, een totaalbedrag van ruim 3000 euro.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan