30 juni 2022 - 11:40 - Wereld
Het ontslag van de Leidse politiechef Fatima Aboulouafa twee jaar geleden was terecht. Volgens de rechtbank in Den Haag was de arbeidsverhouding tussen de teamchef en de politietop inderdaad onherstelbaar verstoord, omwille van het grote onderlinge wantrouwen.
De Marokkaans-Nederlandse Fatima Aboulouafa, voormalig politiechef in Leiden, schreef in juni 2019 een bericht op Instagram, waarin ze racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie aan de kaak stelde. Drie maanden na dit bericht werd ze op non-actief gesteld en al snel werd het duidelijk dat ze niet meer welkom was bij de politie-eenheid Den Haag. Ze werd in februari 2020 definitief ontslagen vanwege "een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie".
Lees ook: Fatima Aboulouafa eist baan bij politie Leiden terug
De klokkenluider spande in mei van dit jaar een rechtszaak aan tegen de politie. Ze wilde haar baan terug of eiste een schadevergoeding van 300.000 euro. Maar de rechtbank is het niet met haar eens. Volgens de rechter heeft de politie gelijk en was de arbeidsverhouding zodanig verstoord dat een ontslag gerechtvaardigd was, schrijft NOS.
Lees ook: Crowdfundingsactie voor rechtszaak klokkenluider Fatima Aboulouafa
De berichten op Instagram veroorzaakten onrust in het team en dat zorgde voor wantrouwen. Een bemiddelingspoging was volgens de rechtbank niet succesvol, omdat Aboulouafa en haar leidinggevenden een fundamenteel verschillende visie hebben op het omgaan met misstanden. "Dit meningsverschil is vervolgens zeer snel geëscaleerd. De politie mocht van de teamchef verwachten dat zij rekening hield met de mogelijke gevolgen van de geplaatste berichten en uitlatingen." De rechtbank vindt ook dat de politie geen overwegend aandeel had in het conflict en ziet dat ook geen aanleiding voor het toekennen van een schadevergoeding.
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan