Zoeken

De valse handreiking voor Marokko van een Algerijnse presidentskandidaat

5 september 2024 - 18:50 - Wereld

©

In de aanloop naar de Algerijnse presidentsverkiezingen van 7 september heeft Abdelaali Hassani Cherif, kandidaat van de islamistische partij ’Mouvement de la société pour la paix’, zijn intentie uitgesproken om de betrekkingen met Marokko te normaliseren als hij wordt gekozen.

Abdelaali Hassani Cherif beweert dat de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël de oorzaak is van de huidige spanningen tussen de twee landen. Hij stelt dat deze normalisatie de mogelijkheid voor een verzoening tussen Marokko en Algerije heeft vertraagd, ondanks enkele bescheiden contacten.

Lees ook: Vijandigheid tegen Marokko centraal in Algerijnse verkiezingscampagne

De kandidaat heeft de noodzaak benadrukt om het vertrouwen tussen Marokko en Algerije te herstellen. Hij noemt als voorwaarden voor een betere relatie het beëindigen van de normalisatie met Israël en het erkennen van het recht op zelfbeschikking voor de Sahrawi-bevolking. Dit laatste verwijst naar de kwestie van de Sahara, een onderwerp waarover Marokko en Algerije al lange tijd verschillen. Hassani Cherif heeft eerder Algerije’s vijandige houding tegenover Marokko ondersteund, waarbij hij Marokko eind augustus tijdens een verkiezingsmeeting in Tlemcen beschuldigde van een historische samenzwering tegen Algerije.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune: valse hoop voor verzoening tussen Marokko en Algerije?

Recentelijk heeft de kandidaat echter zijn standpunt versoepeld en verklaard dat hij, als hij president wordt, zal streven naar versterking van de Maghrebijnse, Arabische, islamitische en Afrikaanse banden. Hij wil ook samenwerking opbouwen op een basis van wederzijds voordeel. De huidige president, Abdelmadjid Tebboune, die sinds 2019 aan de macht is en zich opnieuw kandidaat heeft gesteld, heeft tijdens zijn ambtstermijn de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken. Deze stap werd in 2021 genomen en sindsdien heeft het Algerijnse regime de vijandige houding tegenover Marokko behouden, ondanks herhaalde oproepen van Koning Mohammed VI voor verzoening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team