Zoeken

Vijandigheid tegen Marokko centraal in Algerijnse verkiezingscampagne

21 augustus 2024 - 18:00 - Wereld

©

In Algerije staat vijandigheid jegens Marokko centraal in de huidige verkiezingscampagne. De zittende president, Abdelmadjid Tebboune, die streeft naar een tweede ambtstermijn, heeft de kwestie van de Sahara tot een van de belangrijkste thema’s gemaakt in zijn poging om de kiezers in september te overtuigen.

Abdelmadjid Tebboune benadrukt in zijn campagne herhaaldelijk de steun van Algerije aan het Polisario-front, dat streeft naar onafhankelijkheid van de Sahara. Hij koppelt het conflict rond de Marokkaanse claim op de Sahara aan het recht van volkeren op zelfbeschikking. Volgens hem willen de Sahrawi’s "leven op het land van hun voorouders". Hij herhaalde de inzet van Algerije om het Polisario te steunen in hun streven naar een onafhankelijke staat. "Wij (Algerije) blijven standvastig, en vroeg of laat zal de Sahara worden bevrijd", voegde hij eraan toe, waarmee hij de actieve betrokkenheid van zijn land in het conflict onderstreepte.

Lees ook: Franse erkenning Marokkaanse soevereiniteit over Sahara "belangrijker dan die van VS"

Daarnaast haalde Abdelmadjid Tebboune de dodelijke bosbranden aan die in 2021 meer dan 90 slachtoffers maakten. Hij beschuldigde Marokko opnieuw van betrokkenheid bij deze rampen, ondanks dat deskundigen de branden toeschrijven aan natuurlijke fenomenen zoals de combinatie van droogte en extreme hitte.

Lees ook: Algerije verliest definitief strijd met Marokko

Door de jaren heen heeft de Algerijnse president zijn vijandige houding tegenover Marokko gehandhaafd, in plaats van zich te richten op het aanpakken van binnenlandse problemen, zoals de voedselcrises waarmee Algerijnen tijdens zijn ambtstermijn zijn geconfronteerd. Zoals journalist Anthony Bellanger van France Inter in 2021 opmerkte, probeert Algerije de aandacht van zijn bevolking af te leiden van eigen falen door de schuld bij Marokko te leggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team