Zoeken

Vastgoed Marokko: overheid treedt hard op tegen witwassen

2 juni 2024 - 22:00 - Economie

©

De Marokkaanse autoriteiten gaan de strijd aan tegen witwassen in de vastgoedsector. Na meldingen van notarissen, makelaars en banken over verdachte transacties in steden als Tanger, Kenitra, Bouznika en Casablanca, heeft de Nationale Autoriteit voor Financiële Inlichtingen (ANRF) het parket ingeschakeld.

Meer dan 5000 verdachte transacties werden gemeld, wat leidt tot toenemende bezorgdheid over witwassen in de vastgoedsector. De gerechtelijke politie (BNPJ) voert een onderzoek uit om de betrokkenen te identificeren en te vervolgen.

Lees ook: Marokkaanse notarissen, advocaten en adouls bestraft voor witwassen

Kenitra, met zijn sterke vastgoedboom, krijgt extra aandacht van de ANRF. Dossiers van projectontwikkelaars werden aan het parket overgemaakt om de herkomst van de geïnvesteerde bedragen te achterhalen.

De procureur des Konings heeft alle procureurs in het land opgedragen om financiële onderzoeken in te stellen naar witwassen. De rechtbanken van eerste aanleg in Casablanca, Fez en Marrakech zijn nu bevoegd om deze dossiers te behandelen, die voorheen in Rabat werden gecentraliseerd.

De voorzitter van de Nationale Orde van Notarissen heeft zijn leden opgeroepen om verdachte transacties te melden. De minister van Volkshuisvesting heeft notarissen en makelaars ook gevraagd om vermoedelijke witwaspraktijken aan te geven.

Lees ook: Geld witwassen: Marokko strenger en dat werpt vruchten af

Deze maatregelen passen in de aanpak van de ANRF, die in 2022 een toename van 52,7% zag in het aantal meldingen van witwassen, met in totaal 5208 meldingen. De bankensector is de belangrijkste bron van meldingen, gevolgd door betalingsinstellingen. In 2022 was er ook een grotere betrokkenheid van de niet-financiële sector bij het meldingsproces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team