7 maart 2022 - 21:00 - Wereld
De Verenigde Staten zijn "bezorgd" over de zaak van de Marokkaanse journalist en mensenrechtenactivist Omar Radi, die in Marokko in hoger beroep tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, wegens verkrachting en spionage voor Nederland.
"We maken ons zorgen over de rechtsgang die tot zijn veroordeling heeft geleid en merken op dat de heer Radi schendingen van de waarborgen voor een eerlijk proces heeft aangevoerd," aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, geciteerd door de nieuwswebsite Al-Monitor. Donderdag veroordeelde het Hof van Beroep van Casablanca de Marokkaanse journalist tot zes jaar gevangenisstraf, waarbij het vonnis in eerste aanleg werd bevestigd.
Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet
Het vonnis komt ongeveer zes maanden na een ontmoeting tussen Amerikaanse en Marokkaanse ambtenaren in Washington om te spreken over de mensenrechten. Tijdens die vergadering "benadrukten ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken het belang van het respecteren van de garanties voor een eerlijk proces, voor zowel slachtoffers als verdachten," voegde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eraan toe.
De juridische problemen van Omar Radi begonnen in 2020. Sinds juli van dat jaar verblijft hij in voorlopige hechtenis. De medeoprichter van de onafhankelijke Marokkaanse media Le Desk, werd vervolgd voor "ondermijning van de binnenlandse veiligheid van de staat" met "buitenlandse financiering" en voor "verkrachting" in twee afzonderlijke zaken, die samen werden onderzocht en berecht. Hij werd schuldig bevonden aan aanranding en spionage en in eerste aanleg veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Na de bevestiging van zijn veroordeling in hoger beroep, eisen organisaties voor de mensenrechten en de persvrijheid, een nieuw proces.
Lees ook: Marokkaanse journalist Omar Radi opnieuw veroordeeld
Volgens deze mensenrechtenorganisaties is de 35-jarige journalist één van de weinige kritische stemmen in Marokko, een land dat op de 136e plaats staat van 180 landen in Reporters Without Borders 2021 World Press Freedom Index. "De Marokkaanse autoriteiten moeten een einde maken aan de trend om onafhankelijke journalisten te belasten met absurde aanklachten en ervoor zorgen dat de pers vrij kan werken zonder bang te hoeven zijn voor juridische intimidatie," aldus Sherif Mansour, coördinator van het Comité ter Bescherming van Journalisten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B