19 december 2020 - 11:00 - Wereld
Chirurgische mondmaskers die in China onder dwang zijn gemaakt door Oeigoeren, worden verkocht in duizenden apotheken in België.
De Tijd volgde samen met media in andere Europese landen het spoor van mondmaskers die mogelijk zijn gemaakt door dwangarbeiders in China. Ze ontdekten dat er achter bepaalde mondmaskers bij apotheken in België een schrijnend verhaal schuilt van dwangarbeid en onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid van Turkse origine in het noordwesten van China.
De Oeigoerse werkkrachten leven in en rond de fabrieken in afgescheiden slaapplaatsen. Ze kunnen niet vrij bewegen, worden constant in de gaten gehouden en geïntimideerd, gehersenspoeld en uitgebuit, met buitensporige werkuren en een militaire managementstijl.
Activisten roepen westerse bedrijven al langer op niet samen te werken met Chinese bedrijven die vermoedelijk Oeigoeren misbruiken. Maar veel westerse bedrijven slaan die oproepen in de wind omdat de wantoestanden volgens hen moeilijk te bewijzen zijn.
De federale overheidsdienst Economie heeft de maskers getest op hun kwaliteit. "En als de maskers op dat vlak aan de Europese regels voldoen, moeten we ze toelaten op de Belgische markt", klinkt het. Ook in andere Europese landen worden de mondkapjes verkocht.
In het Laatste Nieuws zegt de Algemene Farmaceutische Bond (APB) dat het moeilijk is om de hele keten in beeld te brengen, zeker voor apothekers die op het einde van die keten staan. Zij baseren zich op de informatie van de leverancier. "We gaan ervan uit dat leveranciers hun verantwoordelijkheid nemen", zegt APB-woordvoerder George Verpraet. Dat de maskers in die omstandigheden geproduceerd worden, vindt hij een "groot probleem". Verpraet benadrukt wel dat de maskers conform zijn en er voor de volksgezondheid geen gevaar is.
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Mocro Maffia-acteur Oussama Ahammoud voor de rechter
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko