Zoeken

Watermeloen: Spanjaarden hekelen ’Marokkaanse invasie’

4 augustus 2024 - 07:00 - Wereld

©

Manuel Puertas, een Spaanse boer uit Motril, heeft besloten dit jaar geen watermeloenen meer te telen. Vorig jaar moest hij 80.000 kilo watermeloenen weggeven vanwege de concurrentie van goedkopere Marokkaanse producten op de Spaanse en Europese markt. Hij leed hierdoor een verlies van 30.000 euro.

Puertas is niet de enige Spaanse boer die klaagt over de ’Marokkaanse invasie’. In 2023 zijn de prijzen van watermeloenen in Spanje met 50% gedaald ten opzichte van 2022, waardoor veel boeren gedwongen zijn met verlies te verkopen. Volgens de organisatie COAG moesten boeren hun watermeloenen verkopen voor 0,20 of 0,30 euro per kilo, een prijs die de productiekosten niet dekt.

Lees ook: Marokkaanse watermeloen verovert Europese markt, Spanje in de problemen

"We moeten nooit onder de kostprijs verkopen," zegt Puertas, die geen spijt heeft van zijn beslissing om over te stappen op tomaten en komkommers. "Ik betaal nog steeds de verliezen van vorig jaar... Dit jaar heb ik alleen tomaten en Nederlandse komkommers geplant. Anders ga ik helemaal failliet."

Lees ook: Marokkaanse watermeloen "overspoelt" Spanje

Hoewel hij zijn tomaten met verlies moest verkopen, heeft hij wel winst gemaakt op de komkommers. Puertas wijst op de oneerlijke concurrentie vanuit Marokko, waar boeren volgens hem gebruikmaken van producten die in Spanje al 20 jaar verboden zijn en waar de lonen veel lager liggen. Hij pleit voor meer transparantie op etiketten, zodat consumenten kunnen zien wat de boer voor zijn product heeft gekregen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team