Zoeken

Waterveiligheid Marokko: Koning Mohammed VI maakt prioriteiten bekend

31 juli 2024 - 11:20 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft nieuwe richtlijnen gegeven om de problemen met betrekking tot water op te lossen tijdens zijn toespraak op maandag 29 juli.

In zijn toespraak aan de natie op het Troonfeest, benadrukte Koning Mohammed VI het belang van voortdurende updates van de nationale waterpolitiek en het definiëren van een strategisch doel, ongeacht de omstandigheden, om de toenemende waterbehoeften en beperkingen aan te pakken. Dit strategische doel houdt in dat alle burgers toegang moeten hebben tot drinkwater en dat ten minste 80% van de irrigatiebehoeften in het hele land gedekt moet worden. De monarch voegde eraan toe dat het "noodzakelijk is om het programma voor de bouw van dammen te voltooien, met prioriteit voor projecten in regio’s met veel neerslag".

Lees ook: Verborgen zoetwaterreserves in Marokko?

Daarnaast benadrukte Koning Mohammed VI de versnelling van grote wateroverdrachtsprojecten tussen de stroomgebieden. Hij noemde de verbinding tussen het bassin van Oued Laou-Larache en Loukous, evenals het bassin van Oued Oum Er-Rbia, via de bassins Oued Sebou en Bouregreg. Ook moet de uitvoering van zeewaterontziltingsstations volgens het vastgestelde programma worden versneld om jaarlijks meer dan 1,7 miljard kubieke meter water te mobiliseren. "Tegen 2030 zal Marokko meer dan de helft van zijn drinkwaterbehoeften kunnen dekken vanuit deze stations, belangrijke landbouwgebieden irrigeren en zo zijn voedselzekerheid versterken," aldus de Koning.

Lees ook: Watersnelweg: Marokko’s oplossing voor waterstress

Koning Mohammed VI gaf ook aan belang te hechten aan het project voor elektrische interconnectie, gericht op het leveren van hernieuwbare energie vanuit de zuidelijke provincies naar het centrum en noorden van het land. Dit project is bedoeld om de ontziltingsstations van schone energie te voorzien. Hij riep daarom op tot de ontwikkeling van een nationale industrie voor ontzilting van water, de oprichting van opleidingsprogramma’s voor gespecialiseerde ingenieurs en technici, en het stimuleren van de oprichting van nationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in de bouw en het onderhoud van ontziltingsstations. Verder gaf hij richtlijnen voor de adoptie van een "ambitieuzer programma voor de behandeling en hergebruik van water".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team