Zoeken

Verborgen zoetwaterreserves in Marokko?

18 juli 2024 - 10:30 - Marokko

©

Italiaanse wetenschappers hebben een opzienbarende ontdekking gedaan: een enorm bassin met zoet water, verborgen diep onder de Siciliaanse stad Gela. De mogelijkheid bestaat dat er in het zuiden van de Middellandse zee, met name in Marokko, gelijkaardige zoetwaterbronnen zijn.

Het reservoir, gelegen op een diepte van 700 tot 2500 meter onder Gela, bevat naar schatting maar liefst 17,4 miljoen kubieke meter drinkbaar water.

Lees ook: Tanger-Tetouan-Al Hoceima investeert fors in drinkwater

De onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Malta, het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) en de Universiteit van Rome, beschouwen deze vondst als een van de grootste en meest onbekende zoetwaterbronnen ter wereld. Het bassin zou zijn ontstaan tijdens het Trias, zo’n zes miljoen jaar geleden.

Lees ook: Nador: miljoenen liters gezuiverd water in meer gedumpt

Deze ontdekking biedt hoop voor Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije, Tunesië en Libië, die al jaren gebukt gaan onder extreme droogte. De wetenschappers sluiten niet uit dat er in deze regio’s soortgelijke ondergrondse waterreservoirs bestaan, die mogelijk verlichting kunnen bieden in de aanhoudende watercrisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team