Zoeken

Weduwe Mehdi Ben Barka overleden

28 juni 2024 - 09:40 - Marokko

©

Rhita Bennani, de weduwe van de Marokkaanse politicus Mehdi Ben Barka, is op 92-jarige leeftijd overleden in Parijs, omringd door haar kinderen en broer. Bennani, die haar leven wijdde aan het achterhalen van de waarheid achter de verdwijning en moord op haar echtgenoot, stierf op 26 juni 2024. Haar man, een prominente socialistische leider en tegenstander van Koning Hassan II van Marokko, werd in 1965 in Parijs ontvoerd en vermoord.

Mehdi Ben Barka was ten tijde van zijn ontvoering druk bezig met de voorbereidingen voor de Tricontinentale Conferentie, een samenkomst gericht op solidariteit tussen de volkeren van Azië, Afrika en Latijns-Amerika, in samenwerking met figuren zoals Che Guevara. Rhita Bennani heeft zich na de dood van haar man onophoudelijk ingezet om de omstandigheden rond zijn dood op te helderen en de betrokkenen te identificeren, hoewel de waarheid nooit volledig aan het licht is gekomen.

Lees ook: Marokkaans parlement erkent rol Mehdi Ben Barka

Rhita, geboren in een traditioneel Arabisch-Andalusische familie in Rabat, trouwde in 1948 met Mehdi Ben Barka. Ondanks haar aanvankelijke gebrek aan formele educatie, werd zij door Mehdi Ben Barka aangemoedigd om Frans te leren. Het koppel, dat vier kinderen had, stond bekend om hun moderne kijk op huwelijk en wederzijds respect.

Lees ook: Mehdi Ben Barka begraven onder Ambassade Marokko in Frankrijk?

Naast haar persoonlijke strijd om gerechtigheid voor haar man, was Rhita Bennani ook actief betrokken bij zijn politieke activiteiten. Ze was vaak aanwezig bij belangrijke politieke en diplomatieke ontmoetingen, waaronder gesprekken met Mao Zedong in 1959.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team