16 april 2021 - 18:20 - Wereld
De werkgeversorganisatie van Melilla CEME-CEOE is nog altijd verbolgen over de sluiting van de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave. Werkgevers hebben hun hoop gevestigd op de Raad van Europa die Marokko zou kunnen dwingen om de import van goederen uit de Spaanse steden Sebta en Melilla weer toe te laten.
Volgens de CEME-CEOE heeft Marokko de grens alleen gesloten "om de haven van Melilla en de kooplieden van deze stad economisch te verstikken", meldt de krant El Faro de Melilla. Enrique Alcoba Ruiz, de voorzitter van de werkgeversorganisatie, heeft in een persbericht laten weten dat zij via de Spaanse afgevaardigden in de Raad van Europa beweging willen krijgen in deze onwrikbare situatie. "We hopen de steun te krijgen van de Spaanse regering en alle politieke partijen die in Melilla vertegenwoordigd zijn via hun respectieve Europese parlementaire fracties", zegt Ruiz.
Vanaf 1 augustus 2018 heeft Marokko de invoer van goederen via de landsgrens bij Melilla opgeschort. Volgens de CEME-CEOE heeft Marokko dit gedaan om de ontwikkeling van de twee havens van Nador aan te jagen. De organisatie meent dat de combinatie van de grenssluiting en de ontwikkeling van de havens van Nador een slechte strategie is geweest. In 2020 werden er in de haven van Nador 2200 containers ingevoerd, nog geen 20 procent van het aantal van 5010 containers dat in 2016 in de haven van Melilla binnen is gekomen.
Ruiz vindt het opmerkelijk dat "Marokko, zelfs tijdens de pandemie, nooit zijn grenzen gesloten heeft voor het goederenverkeer met Spanje en de EU, met uitzondering van Melilla". Ook is hij niet te spreken over de passieve houding van de Spaanse regering in deze kwestie. De CEME-CEOE heeft hierover een brandbrief verstuurd naar de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya. In deze brief spreekt de werkgeversorganisatie van "steeds agressievere aanvallen vanuit Marokko."
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk