24 maart 2023 - 10:00 - Wereld
Ongeveer een miljoen Nederlandse moslims zijn donderdag beginnen vasten. Dit heeft ook gevolgen op de werkvloer. Sommige werknemers willen graag aangepaste werktijden of vragen om pauzes voor de gebeden. De werkgever gaat over al deze wensen best in gesprek met moslimmedewerkers.
De Haagse juf ’Saloua’ (niet haar echte naam uit angst voor consequenties op haar werk), vindt lesgeven tijdens het vasten geen probleem, zeker nu de dagen wat minder lang zijn. Maar ze moet wel improviseren om het dagelijkse gebed uit te kunnen voeren, omdat er in de onderwijsinstelling waar ze werkt geen plek is voor het gebed. Saloua wil met name tijdens de Ramadan graag zoveel mogelijk op tijd bidden. Daarom gaat ze in haar pauze snel naar de moskee in de buurt voor het gebed, schrijft het AD.
Wettelijk moeten werkgevers niets voorzien tijdens de Ramadan, zegt MKB-Nederland, maar de ondernemersorganisatie vindt het wel belangrijk om aandacht te besteden aan vastende medewerkers. Het is volgens hen een goede manier om begrip en respect te tonen voor moslims in de organisatie. Omwille van de grote verscheidenheid in de beleving van de vastenperiode is er geen algemeen beleid dat iedereen blij maakt, aldus MKB-Nederland. De ene medewerker wil misschien iets later beginnen werken, terwijl een ander meer nood heeft aan een gebedsruimte. MKB-Nederland raadt werkgevers daarom aan, liefst vóór de Ramadan begint, in gesprek te gaan over de behoeften van deze werknemers. Een werkgever moet medewerkers sowieso pauzes toestaan en mag hen ook niet verbieden om te bidden op het werk. Ook een vrije dag voor Eid-ul Fitr mag niet zomaar geweigerd worden. De ondernemersorganisatie wil de dialoog hierover faciliteren en heeft daarom een aantal tips opgesteld.
Sommige bedrijven zijn niet happig om een gebedsruimte te creëren. Dat vindt directeur Karima el Bouchtaoui van Ocullus Consultancy, expert diversiteit en inclusie, niet meer van deze tijd. "Waarom zou je niet mogen bidden op je werk, maar wel roken, vraagt zij zich af". Ze ziet wel dat er langzaam aan verandering komt. "Ik ken wel steeds meer organisaties die dit soort gesprekken hebben met hun medewerkers." Volgens haar is dit trouwens ook in het voordeel van het bedrijf, want tevreden werknemers zijn loyaler en werken harder. "Je wil ook als werkgever dat je medewerker zich veilig en thuis voelt. Daar heb jij ook profijt van. Vooral gezien de tekorten op de arbeidsmarkt. Nieuwe talenten binnenhalen, kost ook ontzettend veel geld en tijd."
Ruim een kwart van de beroepsbevolking in Nederland heeft inmiddels een andere culturele achtergrond. Geen rekening te houden met de behoeften van je personeelsleden brengt volgens El Bouchtaoui risico’s met zich mee. Sommigen zullen vertrekken naar een andere baas, anderen beginnen voor zichzelf. "En hoeveel tijd is het nou dat gebed? Tien à vijftien minuten. En als het om vrije dagen gaat, dan geef je de ene werknemer vrij met suikerfeest en de andere met kerst. Mijn tip aan werkgevers? Ga eens met die mensen in gesprek."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan