Zoeken

Wilde straatraces: Frankrijk neemt voorbeeld aan Marokko

15 oktober 2024 - 13:00 - Wereld

©

Net als Marokko worstelt Frankrijk met de aanpak van illegale straatraces met motoren en auto’s. In Montpellier heeft burgemeester Michaël Delafosse zaterdag een bruiloft afgelast nadat de bruiloftsstoet zich schuldig had gemaakt aan talloze verkeersovertredingen op de snelweg A709 en bij de rotonde van concertzaal Zénith.

"Een deel van de stoet pleegde opzettelijk meerdere verkeersovertredingen met quads en motoren, waarbij de veiligheid van anderen in gevaar werd gebracht", verklaart Delafosse op X. Hij voegt eraan toe dat er aangifte zal worden gedaan. "Ik steun de beslissing van de burgemeester van Montpellier die dit huwelijk heeft geannuleerd na verstoring van de openbare orde. Ik heb de nationale politie om assistentie gevraagd", schrijft de prefect van de regio Hérault op hetzelfde sociale medium. "Dit soort gedrag dat anderen schaadt, is onaanvaardbaar."

Lees ook: Marokko pakt straatraces hard aan: Europese politie kijkt jaloers toe

Het is niet de eerste keer dat Delafosse een bruiloft in zijn stad annuleert vanwege een straatraces en het gebruik van vuurwerk in de stoet. In oktober 2023 nam hij een soortgelijke beslissing. "Wanneer aanstaande bruidsparen zich melden bij de burgerlijke stand voor een huwelijk, moeten ze een verklaring ondertekenen met een aantal regels, voor en tijdens de ceremonie", legde hij destijds uit op de Franse nieuwszender BFMTV.

Lees ook: Straatraces met quads, scooters en auto’s in Harhora

Franse media hadden enkele weken geleden al de Marokkaanse politie geprezen voor haar effectieve aanpak van straatraces met motoren en auto’s. De Marokkaanse politie heeft grootschalige acties ondernomen in steden als Fez, Casablanca, Tanger en Salé. De grootste actie vond eind augustus plaats in Marrakech, waar agenten de stad afzetten en bestuurders streng controleerden. Volgens sommige Marokkanen was de politie zelfs té streng. De acties hebben echter wel effect gehad: in totaal zijn 2956 mensen gearresteerd en bijna 1000 mensen beboet, waarvan 500 voor het rijden zonder helm. Ook zijn 415 voertuigen in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team