Zoeken

Zeldzame krokodillensoort na 60 jaar terug in Marokko

15 juni 2024 - 18:40 - Marokko

©

Zestien zogenaamde "heilige krokodillen", een ondersoort van de Nijlkrokodil, een met uitsterven bedreigde soort, zijn vanuit Zwitserland naar Marokko verhuisd om teruggebracht te worden naar hun natuurlijke leefgebied. Dit is een primeur in Afrika.

Na zestig jaar afwezigheid in het koninkrijk, wordt de krokodillensoort opnieuw in Marokko uitgezet. De zestien krokodillen werden gekweekt in het Aquatis-aquarium in Lausanne en vertrokken woensdag vanuit Zwitserland naar Marokko, waar ze in de nacht werden ontvangen meldt persbureau Keystone-ATS.

Lees ook: Welkom Driss, de eerste in Marokko geboren krokodil

De heilige krokodil, waarvan er naar schatting nog maar tussen de 3500 en 5000 in de wereld zijn, is een met uitsterven bedreigde diersoort. Volgens Michel Ansermet, directeur van Aquatis, hebben deze dieren "een goed karakter" en zijn ze "minder agressief" dan hun neven van de Nijl.

De herintroductie van de krokodillen in Marokko, een primeur in Afrika, zal in twee fases plaatsvinden. De zestien exemplaren, die tussen de 42 centimeter en 1,06 meter lang zijn, zullen eerst worden geplaatst in een speciaal aangelegd bassin in het CrocoParc Agadir. "De twee tieners en veertien pre-tiener zullen in dit bassin hun groei voltooien tot ze 1,30 m of 1,40 m lang zijn. Ze zullen zich aanpassen aan de temperaturen van het land en zullen leren voor zichzelf te zorgen", aldus Ansermet.

Vervolgens zullen in mei 2025 enkele exemplaren in het CrocoParc worden gehouden "om een ​​voortplantingskern van de soort te vormen", terwijl de rest in het wild wordt vrijgelaten, meer bepaald "in het zuiden van Marokko in gueltas, oftewel waterpoelen in de Sahara", voegt de zoöloog toe.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

En dat is nog niet alles. "Marokko heeft zich al kandidaat gesteld voor de volgende eierenlegging", onthult Ansermet, eraan toevoegend dat Aquatis ook in contact staat met Ivoorkust en Burkina Faso. Deze twee landen zijn ook geïnteresseerd in de herintroductie van deze reptielen op hun grondgebied, maar ook in "genetische uitwisseling".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team