29 maart 2022 - 19:00 - Sport
Gijs van Campenhout, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed onderzoek naar spelers van deelnemende teams aan wereldkampioenschappen voetbal tussen 1930 en 2018. Hij is van mening dat de visie van de FIFA nationalistisch is en zegt dat topvoetballers, net als clubspelers, zouden moeten kunnen ’wisselen’ van nationaal elftal.
Gijs van Campenhout promoveerde vrijdag aan de Erasmus School of History, Culture & Communication op dit onderwerp. Hij bekeek onder andere de geboorteplaats en de herkomst van de ouders en grootouders van topspelers. "Zo’n tien procent bleek in het buitenland geboren, in een ander land dan waar ze voor uitkomen. Daarnaast is er een groot percentage wat wel voor het geboorteland uitkomt, maar waarvan de ouders of grootouders ergens anders zijn geboren. Dat maakt het aantal spelers dat eigenlijk een ’keus’ heeft om voor meerdere landen uit te komen, enorm groot", zegt hij in het AD.
Lees ook: Vahid Halilhodzic bekritiseert Marokkaanse internationals
Voorbeelden tonen aan dat dit vroeger probleemloos gebeurde, maar ongeveer zestig jaar geleden voerde wereldvoetbalbond FIFA de regel in, dat je niet meer voor een ander land kunt uitkomen als je interlandcarrière al in een land is begonnen, met uitzondering van spelers onder de 21 jaar. Die kunnen sinds eind 2020 nog veranderen na 3 interlands.
Van Campenhout vindt het niet meer van deze tijd dat spelers in hun carrière wel ongelimiteerd van club kunnen wisselen, maar dat ze maar voor één land mogen uitkomen. "Ik geloof dat 17 van de 23 spelers van Marokko op het WK niet in Marokko geboren zijn. En nu Hakim Ziyech niet meer voor Marokko wil uitkomen zou het toch mooi zijn als hij voor Oranje kan spelen? Hij is geboren in Dronten, Nederlandser kan het niet. Het voorkomt ook dat spelers aan het begin van hun carrière een keus maken, die heel slecht uitpakt voor hun loopbaan. Ugur Yildirim koos voor Oranje maar speelde maar één interland, Otman Bakkal speelde slechts zes minuten voor Oranje. Wat had hij niet nog voor waarde kunnen hebben voor Marokko?"
Lees ook: Internet gaat los na weigering Ziyech en Mazraoui
Mensen kunnen zich volgens hem tegenwoordig overal vestigen en zich daar ook thuis en verbonden voelen. "Als spelers wel nog later kunnen wisselen van land, voorkom je onaangename situaties zoals rond Mohammed Ihattaren, het voormalige PSV-talent dat in de mangel kwam tussen Nederland en Marokko. En ik denk ook, al kost dat tijd, dat gebeurtenissen als met Özil of die Engelse spelers, uitsterven als we gewend raken aan spelers met een andere achtergrond in het nationale elftal."
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Moeilijke wedstrijd voor Marokko tegen Algerije
Wedstrijd Marokko-Algerije: om hoe laat en op welk zender (live)
Tunesische bondscoach haalt uit naar Marokko na nederlaag
Brahim Díaz nu al topscorer voor Marokko
Real Madrid-ster kiest Marokko voor romantische vakantie