Zoeken

Aboutaleb en Marcouch: "Kinderen in Nederland onder juk Mocro-maffia"

29 juli 2024 - 11:20 - Marokko

©

De Mocro Maffia in Nederland ronselt steeds vaker kinderen, met name van Marokkaanse en Turkse afkomst, voor hun criminele activiteiten. Burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Ahmed Marcouch van Arnhem luiden de noodklok over deze zorgwekkende ontwikkeling.

"Het maakt me niet uit of de naam ’Mocro Maffia’ is. Ik zie Albanezen met Italiaanse paspoorten, Noord-Afrikanen uit Spanje, Turken, Britse burgers, Nederlanders, Ieren... het is het perfecte beeld van samenwerking tussen alle maffia’s ter wereld. De integratie in de misdaad is perfect," zegt Aboutaleb in een interview met de Spaanse krant El País. Hij en Marcouch, beiden van Marokkaanse afkomst, zetten zich in om de rekrutering van jongeren door criminele bendes een halt toe te roepen.

Lees ook: Mocro Maffia: een imperium van bloed en cocaïne stort in

Marcouch, voormalig politieagent, kent de problematiek van binnenuit. "Toen ik politieagent was in Amsterdam, arresteerden we dealers van 23 tot 25 jaar... maar vandaag de dag zien we jongeren van 12 en 13 jaar dealen," benadrukt hij. Volgens hem hebben gemeenten en landen grenzen, maar de georganiseerde misdaad niet. "En als we het ’georganiseerd’ noemen, is dat omdat het dat is, meer dan de overheid als het gaat om de strijd tegen criminaliteit," zegt hij.

Aboutaleb voegt eraan toe: "Al 15 jaar negeert de Nederlandse overheid dit probleem, het heeft niet genoeg prioriteit." Hij maakt zich zorgen over de kwetsbare jongeren in zijn stad Rotterdam, die gerekruteerd worden als ’straatsoldaten’ voor de drugsmaffia. "Ze worden betaald met duizenden euro’s als ze erin slagen grote hoeveelheden drugs te vervoeren. Daarom zijn we in actie gekomen," zegt hij.

Een hulpverlener beschrijft hoe de maffia te werk gaat: "Eerst nodigen ze een kind uit bij een oudere jongen, waar ze hem gratis wiet en videogames aanbieden. Daarna gebruiken ze hem voor hun eigen zaken: ophalen, bezorgen, bommen plaatsen, steken, vechten." Geke Kersten, directeur van een school in Arnhem, ziet de veranderingen bij kinderen die gerekruteerd zijn: "Ze beginnen Gucci-kleding te dragen, coole sneakers, twee mobiele telefoons, contant geld. Als dat gebeurt, weten we al dat ze in een criminele zaak zijn beland."

Lees ook: Burgemeesters Aboutaleb en De Wever vinden elkaar in strijd tegen cocaïnesmokkel

Marcouch en Aboutaleb hebben lokale initiatieven genomen om de problemen aan te pakken, maar pleiten ook voor meer actie op nationaal en internationaal niveau. Marcouch benadrukt het belang van investeringen in onderwijs en sociaaleconomische factoren om jongeren te beschermen. Aboutaleb zoekt samenwerking met andere havensteden en probeert de drugshandel bij de bron aan te pakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team