Zoeken

Adidas haalt Bella Hadid uit campagne om steun aan Palestina

21 juli 2024 - 18:00 - Wereld

©

Adidas heeft het Palestijns-Amerikaanse model Bella Hadid uit haar laatste reclamecampagne gehaald. Dit besluit volgde op controverse rondom het model, dat in de campagne een heruitgave droeg van de SL72 sneakers, oorspronkelijk geproduceerd voor de Olympische Spelen van München in 1972. Tijdens deze Spelen werden leden van het Israëlische team gedood door een Palestijnse groepering.

Het Israëlische staatshoofd en pro-Israëlische activisten bekritiseerden Adidas voor het gebruik van deze sneakers in de campagne. Naar aanleiding van deze kritiek besloot het Duitse merk op vrijdag Bella Hadid uit de campagne te verwijderen. De SL72 sneakers herinneren Israël aan een tragische gebeurtenis waarbij acht leden van de Palestijnse militante groepering Zwarte September het Olympisch dorp binnendrongen, twee Israëlische teamleden vermoordden en negen anderen gijzelden en later executeerden.

Lees ook: Gigi Hadid met hoofddoek op cover Vogue Arabia (foto)

De campagne van Adidas leidde tot hevige reacties. Het Amerikaanse tijdschrift The Cut schreef: "Retro sneakers, een Olympische stijlviering, een prachtig model met een bloemenboeket: wat kan er misgaan? Blijkbaar veel." The Cut beschuldigde Bella Hadid en haar familie van anti-Israëlische en antisemitische retoriek.

Lees ook: Palestijnse miljardair Mohamed Hadid dol op Marokko

Op sociale media uitten Joden, pro-Israëlische activisten en Israëlische leiders hun verontwaardiging over de campagne, die zij bestempelden als "op zijn best ongevoelig, op zijn slechtst antisemitisch." Bella Hadid, die Palestijnse roots heeft, staat bekend om haar openlijke steun aan Palestina. In reactie op de kritiek heeft Adidas excuses aangeboden en benadrukt dat het merk zich blijft inzetten voor diversiteit en gelijkheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team