11 juli 2024 - 08:00 - Marokko
De Aidi, ook wel bekend als de Atlasberghond, is een Marokkaans hondenras dat al eeuwenlang de bergen en plateaus van Noord-Afrika bewaakt. Hoewel zijn geschiedenis niet helemaal duidelijk is, wordt hij in Marokko beschouwd als de nationale hond.
Sommige experts geloven dat de Aidi afstamt van de Feniciërs, terwijl anderen denken dat hij zich lokaal in het Atlasgebergte heeft ontwikkeld. De Internationale Kynologische Federatie (FCI) weerlegt de theorie dat de Aidi een herdershond zou zijn.
Lees ook: Marokkaanse honden populair in Amerika en Europa
In het Tamazight, de Berberse taal, betekent "Aidi" simpelweg "hond". Zijn belangrijkste taak is het bewaken van tenten, bezittingen en vee van Berberstammen tegen roofdieren. Daarnaast beschikt de Aidi over een uitstekend reukvermogen, waardoor hij ook een waardevolle jager is.
De Aidi is gebouwd voor het barre klimaat van het Atlasgebergte, met een dikke vacht die hem beschermt tegen zowel hitte als kou. Zijn sterke lichaamsbouw, harige staart en donkere, waakzame ogen maken hem een imposante verschijning.
Lees ook: Marokkanen zullen maar één hond in huis mogen hebben
In Marokko vervult de Aidi nog steeds zijn traditionele rol als waakhond op het platteland. Hij is niet geschikt voor kleine woningen vanwege zijn behoefte aan beweging en sterke waakinstinct. Een Aidi die zich verveelt, kan destructief gedrag vertonen.
Gevangene ontsnapt tijdens bezoek aan Marokkaans consulaat
Ryanair opent nieuwe route naar Marokko
VS verkoopt bommen en raketten aan Marokko
Marokko pompt miljarden in bussen
Voorbeeldstraffen voor vergismoord Houcine Hakkar
Algerijnse voetballer verlaat Raja Casablanca door Sahara
Ryanair opent nieuwe route naar Marokko
VS verkoopt bommen en raketten aan Marokko
Marokko pompt miljarden in bussen
Voorbeeldstraffen voor vergismoord Houcine Hakkar
Koning Mohammed VI cruciaal bij vrijlating Franse spionnen
Weguitbreiding Tetouan-Chefchaouen zorgt voor frustratie
Lid Marokkaanse Koninklijke Garde veroordeeld voor mishandelen politieagent
Atlasgebergte nieuwe hotspot in 2025