Zoeken

Aidi, Marokkaanse waakhond met mysterieuze oorsprong

11 juli 2024 - 08:00 - Marokko

©

De Aidi, ook wel bekend als de Atlasberghond, is een Marokkaans hondenras dat al eeuwenlang de bergen en plateaus van Noord-Afrika bewaakt. Hoewel zijn geschiedenis niet helemaal duidelijk is, wordt hij in Marokko beschouwd als de nationale hond.

Sommige experts geloven dat de Aidi afstamt van de Feniciërs, terwijl anderen denken dat hij zich lokaal in het Atlasgebergte heeft ontwikkeld. De Internationale Kynologische Federatie (FCI) weerlegt de theorie dat de Aidi een herdershond zou zijn.

Lees ook: Marokkaanse honden populair in Amerika en Europa

In het Tamazight, de Berberse taal, betekent "Aidi" simpelweg "hond". Zijn belangrijkste taak is het bewaken van tenten, bezittingen en vee van Berberstammen tegen roofdieren. Daarnaast beschikt de Aidi over een uitstekend reukvermogen, waardoor hij ook een waardevolle jager is.

De Aidi is gebouwd voor het barre klimaat van het Atlasgebergte, met een dikke vacht die hem beschermt tegen zowel hitte als kou. Zijn sterke lichaamsbouw, harige staart en donkere, waakzame ogen maken hem een imposante verschijning.

Lees ook: Marokkanen zullen maar één hond in huis mogen hebben

In Marokko vervult de Aidi nog steeds zijn traditionele rol als waakhond op het platteland. Hij is niet geschikt voor kleine woningen vanwege zijn behoefte aan beweging en sterke waakinstinct. Een Aidi die zich verveelt, kan destructief gedrag vertonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team