Zoeken

Algerije beschuldigt Cheb Khaled van spionage voor Marokko

21 oktober 2024 - 18:50 - Cultuur

©

De Algerijnse zanger Cheb Khaled wordt beschuldigd van spionage voor Marokko. De 64-jarige raï-zanger, die sinds 2018 niet meer in Algerije is geweest, zou volgens de Algerijnse journalist Abdou Semmar door de Algerijnse justitie worden gezocht.

Op 18 oktober ontving Cheb Khaled via zijn advocaat in Frankrijk een bericht van de rechtbank in Bir Mourad Raïs (Algiers) waarin hij officieel werd beschuldigd van spionage. Volgens Semmar zou het militair tribunaal van Blida het dossier tegen Cheb Khaled hebben overgedragen aan de burgerlijke rechtbank.

Lees ook: Cheb Khaled beschuldigd van verraad, Marokko en Algerije centraal

Cheb Khaled, die in Luxemburg woont, zou samen met de broers Toufik en Boualem Bennacer vertrouwelijke informatie aan Marokko hebben doorgespeeld. De broers zijn de zonen van generaal Larbi Bennacer, voormalig hoofd van de Algerijnse militaire justitie.

De zaak kwam aan het licht na een huiszoeking bij Boualem Bennacer, een officier van de Algerijnse inlichtingendienst. Er werd een foto gevonden van hem en zijn broer met Cheb Khaled. Boualem en zijn broer Nacer zitten sinds mei vast in de militaire gevangenis van Blida. Toufik is naar Frankrijk gevlucht en beschuldigt daar de Algerijnse legerleider Said Chengriha van corruptie en machtsmisbruik.

De foto met de broers Bennacer zou het enige bewijs zijn tegen Cheb Khaled. De vriendschap tussen Cheb Khaled en Boualem Bennacer dateert echter al van 2013, toen Boualem veiligheidschef was op het Algerijnse consulaat in Bobigny (Frankrijk). Volgens Semmar werden de twee vrienden tijdens de presidentscampagne van Bouteflika in 2013-2014.

Lees ook: Cheb Khaled geeft concert in Marokko ondanks verbod in Algerije

De journalist trekt de beschuldigingen van spionage in twijfel. "Hoe kan Cheb Khaled voor Marokko hebben gespioneerd terwijl hij een aanhanger was van het regime van Bouteflika?", vraagt hij zich af. Volgens Semmar is de Marokkaanse nationaliteit die Cheb Khaled in 2013 verkreeg, de enige reden voor de beschuldiging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team