Zoeken

Algerije: dodelijke terroristische aanslag aan grens met Marokko

19 september 2024 - 10:30 - Wereld

©

Bij een terroristische aanslag aan de grens tussen Marokko en Algerije zijn drie herders om het leven gekomen en drie politieagenten gewond geraakt. De aanval zou zijn uitgevoerd door een gewapende groep die banden heeft met Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI).

De aanval vond maandag plaats in de buurt van Tlemcen, in het noordwesten van Algerije. Leden van de terroristische groep vermoordden drie herders in het dorp Beni Snous, vlakbij de Marokkaanse grens. Na de aanslag plaatsten ze explosieven op de plaats delict en sloegen op de vlucht. Toen drie politieagenten arriveerden om de lichamen van de slachtoffers te bergen, raakten ze gewond door de explosie van deze geïmproviseerde bommen. Volgens lokale bronnen is dit de derde aanslag van de terroristische groep in Algerije in korte tijd.

Lees ook: Westerse landen waarschuwen voor ontvoeringen en aanslagen in Tindouf

De vraag rijst of Marokko het doelwit is van deze gewapende groep. Volgens Wikileaks zou Mokhtar Belmokhtar, leider van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb, hebben beloofd geen aanslagen meer te plegen op Algerijnse bodem en zich vooral te richten op Marokkaanse belangen. Hij zou hierover een geheime overeenkomst hebben gesloten met de Algerijnse autoriteiten, zo blijkt uit correspondentie van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Lees ook: Marokko: moordaanslag op Algerijnse geheim agent

Volgens de website Sahel Intelligence heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen de adjunct-directeur van de Algerijnse inlichtingendienst en Iyad Ag Ghali, leider van de terroristische organisatie GSIM. Tijdens deze ontmoeting zou de Algerijnse verantwoordelijke steun hebben toegezegd aan de terroristenleider om zijn invloed te vergroten op de coördinatie van de bewegingen in Azawad, een verbond van separatistische terreurgroepen in het noorden van Mali, opgericht in 2014.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team