4 september 2021 - 12:00 - Economie
Terwijl Algerije het koninkrijk verbaal aanvalt en beschuldigt van bedreigingen tegen de nationale veiligheid, ondergedompeld is in politieke instabiliteit en de diplomatieke betrekkingen met zijn westerbuur verbreekt, streeft Marokko naar het aantrekken van buitenlandse investeerders en naar een economisch leiderschap in de Maghreb.
In een periode waarin buitenlandse investeerders (het Duitse Volkswagen en het Zuid-Koreaanse Hyundai...) Algerije verlaten, voert Marokko een beleid om deze investeerders juist aan te trekken, met succes. Bovendien heeft het koninkrijk infrastructuur ontwikkeld (wegen, autosnelwegen, havens...) om deze investeerders aan te trekken. Intussen verliest de assemblage-industrie voor nieuwe voertuigen terrein in Algerije. Marokko maakt van deze situatie gebruik om zich op te werpen als regionale hub in de Maghreb en Noord-Afrika op het gebied van de automobielindustrie, aldus Algérie Part. Zo bereidt het Duitse merk Opel zich voor om in de fabriek van Kenitra in Marokko, het model Opel Rocks-e te produceren, een nieuw 100% elektrisch voertuig.
Lees ook: Automobielsector: Marokko wil India en China onttronen
Met Chinese investeerders worden er in het koninkrijk tevens drie nieuwe fabrieken voor elektrische auto’s gebouwd. De Chinese autofabrikant Build Your Dream (BYD) kondigde na het China-Afrika-forum in Marrakech in 2017, de vestiging aan van een fabriek voor elektrische auto’s in de buurt van Tanger. Op 9 december 2017 werd in aanwezigheid van Koning Mohammed VI een overeenkomst ondertekend voor de bouw van drie andere fabrieken in de buurt van Tanger, in de toekomstige Mohammed VI-Tanger Tech City. Daar zullen elektrische batterijen, elektrische bussen en vrachtwagens en elektrische treinen worden geproduceerd.
Lees ook: Marokko: automobielsector exporteert voor 80 miljard dirham
Marokko trekt ook Franse investeerders aan. De constructeurs Renault en de PSA-groep hebben reeds projecten opgestart in het koninkrijk, respectievelijk in 2008 en in 2015. De ontwikkeling van de automobielsector stelt het land in staat om zijn economie te versterken. De sector brengt 6,5 miljard euro aan inkomsten op. Dankzij deze resultaten staat Marokko nu in de top 5 van auto-exporteurs naar de Europese Unie (283.614 voertuigen, 7,8% van de EU-invoer), na Turkije, Japan, Zuid-Korea en China.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko