Zoeken

Algerije: "Marokko vernietigt grenswater"

25 oktober 2024 - 13:30 - Wereld

©

De Algerijnse minister van Waterbeheer, Taha Derbal, heeft Marokko beschuldigd van het vervuilen van grensoverschrijdend water.

"De westelijke en zuidwestelijke regio’s van Algerije ondervinden negatieve gevolgen van de praktijken van Marokko, dat grensoverschrijdend oppervlaktewater blokkeert en vernietigt", zei Derbal tijdens een bijeenkomst in Ljubljana, Slovenië, meldt het Algerijnse persbureau APS.

Lees ook: Wateroorlog tussen Marokko en Algerije?

Volgens Derbal is de kwaliteit van het water in het Hammam Boughrara-stuwmeer in de provincie Tlemcen verslechterd door vervuiling afkomstig uit Marokko. Ook de bouw van de Kadoussa-dam in Marokko heeft geleid tot een sterke daling van het waterpeil in de rivier de Ghir, waardoor het Djorf Torba-stuwmeer in Algerije is opgedroogd. Derbal spreekt van een "methodische drooglegging" van dit belangrijke stuwmeer.

De gevolgen voor de Algerijnse regio Saoura zijn ernstig. "Ecosystemen en biodiversiteit worden aangetast, met name de flora en fauna, en er zijn grote economische en sociale gevolgen voor de bewoners van de getroffen grensregio’s", aldus Derbal. Zo zijn er 43 vogel- en diersoorten verdwenen en worden de trekroutes van trekvogels verstoord.

Lees ook: Droogte in Algerije: Algerijnse minister beschuldigt... Marokko

In maart 2023 had de stad Bechar, met 200.000 inwoners, slechts om de drie of vier dagen stromend water door de bouw van de Kadoussa-dam. Dankzij een grootschalige wateroverdracht vanuit Boussir, 180 km ten noorden van Bechar, is de situatie inmiddels genormaliseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team