23 februari 2025 - 09:00 - Marokko
Nieuwe onthullingen in het onderzoek naar het recent verijdelde terreurcomplot in Marokko werpen een schaduw op de vermeende betrokkenheid van Algerije. Uit het onderzoek van de Marokkaanse inlichtingendienst (DGST) blijkt dat de pro-Daech-cel, die rechtstreeks orders ontving van een hoge functionaris van de organisatie vanuit de Sahel, mogelijk banden heeft met Algerije.
De locatie van de ontmantelde cel, nabij de oostgrens van Marokko, een gebied dat bekend staat als uitvalsbasis voor terroristische groeperingen, versterkt het vermoeden van Algerijnse connecties. De DGST vond in het gebied een lading wapens en munitie, verborgen in plastic zakken en kranten uit Mali, waaronder exemplaren van 27 januari 2025.
Lees ook: Algerije: dodelijke terroristische aanslag aan grens met Marokko
Waarnemers wijzen op de mogelijke betrokkenheid van de Algerijnse inlichtingendiensten, die in het verleden steun zouden hebben verleend aan gewapende groepen in de Sahel en de Sahara. Algerije wordt tevens beschuldigd van laksheid in het controleren van zijn zuidelijke grenzen, waardoor wapenhandel vrij spel krijgt. Het gebrek aan veiligheidssamenwerking tussen Algerije en zijn buurlanden, met name Marokko, wordt als een "gevaar voor de regio" beschouwd, aldus Habboub Cherkaoui, directeur van de Marokkaanse antiterreurpolitie (BCIJ).
Volgens Ihsan El-Hafizi, expert in veiligheidsbeleid, zou de poging om Mali bij de zaak te betrekken erop gericht zijn om de toenadering tussen Rabat en Bamako te ondermijnen. Hij herinnert eraan dat buurlanden van Algerije de manoeuvres van zijn inlichtingendiensten in de regio afwijzen en dat Malinese functionarissen Algerije eerder al hebben beschuldigd van het aanmoedigen van terrorisme.
Lees ook: Marokko ontdekt wapenopslagplaats van Daesh
De terreurcel opereerde via een tussenpersoon, een kaderlid van het comité voor buitenlandse operaties. Deze modus operandi is kenmerkend voor Daech, dat in de Sahel profiteerde van de organisatie- en logistieke infrastructuur die in de jaren 1990 door de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) was opgezet. Algerije zou deze structuur hebben uitgebuit om de regio te destabiliseren, een realiteit die de Afrikaanse landen goed begrijpen. Terwijl Marokko inspanningen levert om zijn grenzen te beveiligen en terrorisme te bestrijden, zou Algerije zijn verantwoordelijkheid in de grenscontrole met Mali ontlopen, wat de veiligheidssituatie in de regio verergert.
Algerijnse El Mordjene hit in Marokko ondanks spanningen
Vijf kinderen dood bij ontploffing in Marokko
Koning Mohammed VI arriveert in Tetouan met Boeing 747 (video)
Jamal Ben Saddik breekt arm tegenstander en wint bij rentree
Marokko blokkeert oprichting nieuwe politieke partij
Boete dreigt voor doe-het-zelvers in Marokko
Algerijnse El Mordjene hit in Marokko ondanks spanningen
Vijf kinderen dood bij ontploffing in Marokko
Koning Mohammed VI arriveert in Tetouan met Boeing 747 (video)
Marokko blokkeert oprichting nieuwe politieke partij
Abdelilah Benkirane met wandelstok gespot: wat is er aan de hand?
Algerije achter verijdeld terreuraanslag in Marokko?
Soft Power: Marokko koploper, Algerije en Tunesië ver achter
Kinderen Nador aan lot overgelaten: geen dokter te vinden