Zoeken

Algerijnen boycotten volkstelling in Marokko

5 oktober 2024 - 17:10 - Marokko

©

De volkstelling in Marokko is op weerstand gestuit bij sommige Algerijnse inwoners. Van de driehonderd ondervraagde Algerijnse families weigerden er vier mee te werken aan de telling, omdat ze geen Marokkaanse nationaliteit hebben.

Dit tot ergernis van Ahmed Lahlimi Alami, hoofd van de Marokkaanse planningscommissie. Hij liet weten dat hij de weigeraars het land zou uitzetten als hij daartoe de bevoegdheid had. De volkstelling, die van 1 tot 30 september plaatsvond, was de zevende in zijn soort en omvatte alle inwoners van Marokko, inclusief buitenlanders die permanent in het land verblijven.

Lees ook: Marokko gebruikt Indiase systeem voor volkstelling

De kosten van de volkstelling leidden tot kritiek, maar Lahlimi Alami verweerde zich door te stellen dat de telling dankzij digitalisering en het gebruik van tablets juist goedkoper is geworden dan in 2014. De kosten per persoon bedragen niet meer dan tien dirham. Hij gaf een gedetailleerd overzicht van de kosten: 283 miljoen dirham voor cartografisch werk, 803 miljoen dirham voor personeel, 140 miljoen dirham voor tablets, 32 miljoen dirham voor IT-systemen, 15 miljoen dirham voor de communicatiecampagne en 193 miljoen dirham voor overige uitgaven.

Lees ook: Marokkaanse christenen eisen erkenning

Lahlimi Alami toonde begrip voor de kritiek van activisten die de Amazigh-taal verdedigen. Zij zijn ontevreden over de manier waarop de volkstelling is uitgevoerd en de vragen over taalgebruik. Lahlimi Alami benadrukte dat zowel het Arabisch als het Amazigh met uitsterven bedreigd worden. Hij stelde dat het doel van de volkstelling is om de realiteit in kaart te brengen, en niet om bepaalde groepen tevreden te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team