Zoeken

Marokkaanse christenen eisen erkenning

25 augustus 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokkaanse christenen pleiten voor hun opname in de komende volkstelling die van 1 tot 30 september 2024 plaatsvindt. De Unie van Marokkaanse Christenen benadrukt dat de verzamelde gegevens essentiële informatie zullen opleveren over de situatie en behoeften van christelijke gemeenschappen in het koninkrijk.

Volgens de Unie is het van groot belang dat Marokkaanse christenen worden meegeteld. "Een telling zou het mogelijk maken om hun situatie te volgen, hun aantal te documenteren en beleid te ontwikkelen om hun juridische, culturele en sociale status te verbeteren", aldus de organisatie. "Dit zou onder meer programma’s omvatten die uitsluiting en discriminatie op basis van religie aanpakken."

Lees ook: Marokkaanse christenen moeten geloof verstoppen

Een officiële telling zou ook helpen om vooroordelen te bestrijden, de officiële erkenning van Marokkaanse christenen te waarborgen in het kader van internationale verdragen die Marokko heeft ondertekend, en "concrete garanties te bieden voor het voortbestaan van de minderheid en haar vermogen om haar geloof vrij te belijden in het land". De organisatie roept op tot "de politieke wil om wetten en instellingen te versterken om de rechten en vrijheden van christenen te beschermen". Daarnaast stelt de organisatie zich beschikbaar om "als religieuze unie bij te dragen aan elke discussie van de Marokkaanse regering die gericht is op een betere integratie van Marokkaanse christenen, met name op het gebied van deelname aan het openbare leven".

Lees ook: Marokkaanse christenen verdeeld over transgender-optreden bij Olympische Spelen

Schattingen over het aantal christenen in Marokko lopen uiteen. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren er in 2022 meer dan 40.000 christenen in Marokko. Het Pew-Templeton Global Religious Futures-project schat het aantal aanzienlijk lager, op ongeveer 20.000. Lokale christelijke leiders spreken van 25.000 christenen. Een deel daarvan zijn bekeerlingen van de islam die hun geloof in het geheim praktiseren; schattingen lopen uiteen van 8000 tot 50.000. Deze aantallen zijn veel lager dan het aantal Europese christenen dat vóór de onafhankelijkheid in Marokko woonde, toen er ongeveer 470.000 christenen waren. Na de onafhankelijkheid verliet meer dan 75% van hen het land tussen 1959 en 1960. Tegenwoordig zijn er 44 kerken actief onder auspiciën van de katholieke kerk, geleid door 57 geestelijken van 15 verschillende nationaliteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team