Zoeken

Alhambra versterkt spanningen tussen Marokkanen en Algerijnen

21 juli 2024 - 18:50 - Cultuur

©

Een bericht op X over het Alhambra, het historische monument in het Spaanse Granada, heeft geleid tot een verhitte discussie tussen Marokkaanse en Algerijnse internetgebruikers over de oorsprong van de bouwers van dit middeleeuwse paleis.

De auteur van het bericht, Fodil Mahani, stelt dat het Alhambra gebouwd is door de Ziriden-dynastie uit het huidige Algerije en benadrukt de overeenkomsten met historische monumenten in Algerije. Dit leidde tot felle reacties van Marokkaanse internetgebruikers, die beweren dat het Alhambra gebouwd is door de Nasriden-dynastie en dat de architectuur meer lijkt op die van Marokkaanse steden als Fez, Meknes en Marrakech.

Lees ook: Boabdil El Chico: de laatste Sultan van Al-Andalus

De discussie draait om de vraag of de Ziriden, die regeerden tussen 973 en 1148, al een paleis op de locatie van het Alhambra hadden gebouwd voordat de Nasriden in 1238 begonnen met de bouw van het huidige paleis. Marokkaanse internetgebruikers wijzen erop dat de architectuur van het Alhambra meer overeenkomsten vertoont met Marokkaanse bouwwerken en dat Marokkaanse ambachtslieden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het behoud van het monument.

Lees ook: Marokkaanse ambachtslieden gaan paleis in Chili restaureren

Volgens de website Visit Granada dateert het Alhambra uit de periode van de Moorse Nasriden-sultans en is de bouw ervan toegeschreven aan Mohammed ben Nazar, de stichter van de Nasriden-dynastie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team