21 augustus 2022 - 18:20 - Wereld
Mohamed Echarrouti kwam in het begin van de jaren 70 naar Nederland en stichtte de Al-Kabir moskee in Amsterdam. Hij overleed op zaterdag 25 juni op 71-jarige leeftijd en werd in Marokko begraven.
Echarrouti kwam in 1972 naar Amsterdam waar op dat moment nog geen moskee was. Hij besloot de eerste moskee op te richten en kon in 1974 beginnen in de kelder van een kerk in De Pijp. Onder de leiding van Echarrouti groeide de Al-Kabir moskee uit tot een gebedshuis waar ook sociaal-maatschappelijke en educatieve activiteiten doorgingen, zoals met name huiswerkbegeleiding, lezingen, kooklessen, politieke debatten en interreligieuze bijeenkomsten. De deur van het gebedshuis stond ook altijd open voor bewindslieden, middenveldorganisaties en de pers. "Hij zag het als zijn opdracht er voor iedereen te zijn, gelovigen, andersgelovigen en niet gelovigen. Hij heeft zijn hele leven de dialoog gezocht", schrijft de Volkskrant.
Lees ook: Eerbetoon van Ajax aan Abdelhak Nouri
De Arnhemse burgemeester, Ahmed Marcouch, vertelt dat Echarrouti in de tijd dat hij nog politieagent was, samen met hem een bijeenkomst organiseerde over de gevaren van loverboys, nadat de eerste Marokkaans-Nederlandse meisjes op een tippelzone waren gesignaleerd. "Waar anderen de deuren sloten, deed hij ze open. Ik ken geen moskee in Nederland die vooruitstrevender was. Echarrouti bemiddelde tussen ouders van dochters die een relatie kregen met een niet-moslim jongen. De islamitische gemeenschap vond dat hij soms te ver vooruit liep; daarover ging hij graag de discussie aan", aldus Marcouch.
Lees ook: Eerbetoon aan Loubna Lafquiri, Marokkaanse slachtoffer aanslag Brussel
De Nederlandse Marokkaan onderscheidde zich op de moeilijkste momenten. Na de moord op de Nederlandse polemist Theo van Gogh in 2004 bijvoorbeeld, speelde zijn moskee een centrale rol in het "bewaren van de eenheid". "Echarrouti liet blijken dat de pijn van Amsterdam ook de pijn van de islamitische gemeenschap was. Hij was een topdiplomaat. Hij heeft grootse dingen verricht en een geweldige bijdrage geleverd aan de emancipatie van de Marokkaans-Nederlandse moslims. Hij was in staat om over onenigheid en kwaadsprekerij heen te stappen en kon mensen bij elkaar brengen en houden. Als ik aan Echarrouti denk, is het eerste woord dat in me opkomt verbroedering."
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko
Eid-aankondiging door Marokkaanse imam zorgt voor verwarring in Canada
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Spanje riskeert uitsluiting van organisatie WK 2030
Gevaarlijke escalatie na uitzetting Marokkaanse diplomaat door Algerije
Spaanse justitie: uitzetting Algerijn naar Marokko onwettig
Doodsoorzaak Marokkaans-Amerikaanse vrouwen in hotel in Belize bekend