28 februari 2018 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland
Op zaterdag 17 maart wordt een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam georganiseerd over de Hirak protesten en de situatie in de Rif in Marokko.
"De Rif heeft decennialange achterstelling door de Marokkaanse overheid gezorgd voor minder ontwikkeling dan in de rest van het land. Zo zijn er onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten en de wegen zijn slecht. Er zijn altijd protesten geweest, maar onlangs laaide het vuur van de protesten weer op. Wat betekenen deze protesten, en welke weerslag hebben ze in Nederland, en voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap? Op deze avond onderzoeken we de tweedeling in Marokko en de invloed die dit heeft op de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Hoe zien zij het conflict, wat kan Nederland bijdragen en wat betekent het om Berber te zijn?", leest men in het programma.
Op de bijeenkomst worden volgende deelnemers verwacht:
– Asis Aynan studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen.
– Ahmed Marcouch is sinds 1 september 2017 burgemeester van de gemeente Arnhem. Vanaf 9 juni 2010 tot en met 23 maart 2017 was hij lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.
– Sjoukje Rietbroek, voormalig correspondent Marokko
– Said Khottour, vlogt vanuit Nederland over de Rif
– Fatima el Ouali, voorzitter van Anzuf, een Europese organisatie voor mensenrechten met betrekking tot de Rif. Anzuf is opgericht tijdens de laatste opstand.
– Rachid Benhammou, freelance journalist is de moderator van de avond. Hij volgde de protesten in Marokko op de voet. Hij schreef er het afgelopen jaar meerdere artikelen en columns over.
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen