9 april 2021 - 16:20 - Wereld
Soukaina El Malki uit het Antwerpse Hoboken werd in de media beschuldigd van diefstal, terwijl ze helemaal niets gedaan heeft. Na het foutieve opsporingsbericht kreeg de Belgische Marokkaanse ook nog eens een hoop haatberichten en bedreigingen via sociale media.
Toen de 23-jarige Soukaina El Malki zondag 28 maart na haar werk thuis kwam wilde ze gaan slapen. "Maar ik kreeg plots allerlei berichten en telefoontjes van ongeruste vriendinnen. Blijkbaar werd ik gezocht voor een diefstal. Mijn foto verscheen ook overal op sociale media, maar ik wist helemaal van niets", vertelt ze in Het Nieuwsblad.
In het VTM-opsporingsprogramma Faroek had de politie eerder die avond camerabeelden verspreid van drie vrouwen die vorig jaar de bankkaart van een 86-jarige vrouw hadden gestolen in Wilrijk. Op de politie-beelden was ook Soukaina te zien. "Ik was in shock, het leek alsof de grond onder mijn voeten wegzakte. Ik werd op televisie afgeschreven als dief, terwijl ik er niets mee te maken had".
Soukaina meldde zich diezelfde avond nog bij de politie om te bewijzen dat ze hier niets mee te maken had, maar inmiddels kwamen de vele haatberichten al binnen. "Ik kreeg echt heel vieze berichten. Onbekenden stuurden mij dat ik mij moest schamen, dat het triest was dat ik steel van een oude vrouw. Er waren ook veel racistische berichten. Al die woorden en verwijten komen heel hard aan".
Haar advocate, Issabel De Fré, vraagt zich af hoe deze fout kon gebeuren. De politie heeft waarschijnlijk beelden getoond van een fout uur of foute dag. "Als een ander zoiets zou posten, dan is dat laster en eerroof. Dat is een strafbaar feit", zegt De Fré. Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie begrijpt haar verontwaardiging. "Tijdens het onderzoek is er wellicht een fout gebeurd bij het verwerken van de camerabeelden. We bekijken hoe dat is kunnen gebeuren en hoe we dat in de toekomst kunnen vermijden." En ook An Berger, producer van Faroek, betreurt de blunder. "Wij weten niet hoe deze fout is kunnen gebeuren. De info en beelden krijgen wij door van de lokale politie, via de dienst opsporingsberichten van de federale politie. Wij willen ook graag weten hoe het komt dat de vrouw op de beelden uiteindelijk geen verdachte blijkt te zijn. Dit kan en mag uiteraard niet meer gebeuren."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan