Zoeken

Apenpokken: Marokko (voorlopig) gespaard

18 augustus 2024 - 07:00 - Marokko

©

Tot nu toe zijn er in Marokko geen gevallen van apenpokken vastgesteld, verzekert Maâd El Mrabet, coördinator van het Nationaal Centrum voor Noodoperaties in de Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming. Hij benadrukt dat de gezondheidsautoriteiten alert zijn en klaar staan om hun actieplan in werking te stellen.

Wat betreft gezondheidsmaatregelen legt El Mrabet uit dat reizigers niet getest zullen worden bij grensovergangen, omdat apenpokken anders zijn dan Covid-19. In een verklaring aan Al3omk specificeerde de verantwoordelijke dat reizigers uit Afrikaanse landen met een verhoogd risico ook niet getest zullen worden, simpelweg omdat de symptomen van apenpokken in de meeste gevallen zichtbaar zijn en asymptomatische gevallen zeer zeldzaam zijn.

Lees ook: Marokko vreest uitbraak apenpokken

Er zal echter wel gezondheidsbewaking worden ingevoerd aan de grenzen om gevallen uit landen die getroffen zijn door deze ziekte op te sporen en de nodige maatregelen te nemen. Marokkanen die naar besmette landen willen reizen, worden op hun beurt aangespoord om preventieve maatregelen te nemen tegen apenpokken en malaria. Concreet wordt hen aangeraden medicijnen te nemen, uit de buurt te blijven van mensen met klinische symptomen en bij het optreden van symptomen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum te gaan.

Lees ook: Marokko werkt controleplan apenpokken bij

Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan epidemiologische surveillance en het volgen van gevallen en contacten, voegde El Mrabet eraan toe. Hij zei ook dat Marokko momenteel geen vaccin tegen apenpokken nodig heeft, omdat de Wereldgezondheidsorganisatie het koninkrijk niet als een risicoland beschouwt. Tijdens een vergadering die vrijdag onder voorzitterschap van de minister van Volksgezondheid werd gehouden, bevestigde het wetenschappelijk comité de doeltreffendheid van dit systeem, dat in 2022, toen de apenpokken voor het eerst opdoken, al zijn waarde heeft bewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team