Zoeken

Arbeiders in opstand tegen Chinees bedrijf in Nador

19 september 2024 - 21:20 - Marokko

©

Een vereniging in Nador heeft scherpe kritiek geuit op het gedrag van een manager van een Chinees bedrijf dat de ijzermijnen in de stad exploiteert. De manager zou een arbeider hebben aangeklaagd bij de Koninklijke gendarmerie, omdat deze zich tegen Chinese werknemers zou hebben gekeerd.

De vereniging ontkent deze beschuldiging en behoudt zich het recht voor om de zaak voor de rechter te brengen. Ze wijst erop dat ze eerder al kritiek had geuit op de lage bonussen die het Chinese bedrijf aan Marokkaanse arbeiders betaalt, namelijk 45 dirham per ton. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst met parlementslid Farida Khiniti van de PPS-partij en een vakbondsdelegatie van de Marokkaanse Arbeidersunie (UMT).

Lees ook: Marokkaans stel veroordeeld voor uitbuiting landgenoten in Frankrijk

De vereniging hekelt ook andere misstanden, zoals het verplichten van arbeiders om een contract te tekenen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging, schoonmaak en catering. Dit zou een duidelijke schending zijn van de wetgeving rond arbeidscontracten in de mijnbouw en de algemene arbeidswetgeving. Daarnaast worden ook het niet naleven van werktijden en overwerkregelingen, het ontbreken van beschermingsmiddelen en medicijnen voor de arbeiders, en het gebrek aan een vaste administratieve ruimte genoemd.

Lees ook: Marokkaanse arbeiders werden uitgebuit door Frans netwerk

Verder uit de vereniging kritiek op het importeren van 30-tons vrachtwagens van buiten de provincie en het gebruik daarvan op de kwetsbare weg tussen twee gemeenten. Ook het uitsluiten van lokale bedrijven ten gunste van bedrijven van buiten de regio, het gebruik van chemicaliën gemengd met water om hematietpoeder te reinigen zonder beschermingsmiddelen, en het afsluiten van de mijn en de hoofdweg tussen Ikssane en de omliggende dorpen worden genoemd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team