Zoeken

Marokkaans stel veroordeeld voor uitbuiting landgenoten in Frankrijk

17 september 2024 - 13:00 - Wereld

©

Een Marokkaans echtpaar uit Grabels, vlakbij Montpellier in Frankrijk, is veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes voor het uitbuiten van Marokkaanse landarbeiders.

De rechtbank achtte het koppel schuldig aan onder meer illegale arbeid, het in dienst nemen van mensen zonder werkvergunning, hulp bij illegaal verblijf en het onderwerpen van mensen aan mensonwaardige arbeidsomstandigheden.

Lees ook: Hoe Franse magnaat Marokkaans meisje tot slaaf maakte

De 54-jarige man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 15.000 euro. Zijn vrouw kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en een boete van 5000 euro. Daarnaast moet het echtpaar samen een boete van 99.000 euro betalen aan de sociale zekerheidsinstantie MSA voor niet-afgedragen premies, en moeten ze drie van de vier slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 113.823 euro.

Het stel ronselde tussen 2018 en 2021 zo’n twintig Marokkanen voor werk in Frankrijk. De man benaderde zijn landgenoten in Marokko en liet hen arbeidscontracten tekenen in ruil voor 12.000 tot 15.000 euro. Vervolgens haalde hij hen op van het vliegveld in Montpellier, huisvestte hen in zijn tweede huis en stelde hen ter beschikking aan groentetelers in de Vaucluse. Zijn vrouw regelde de administratieve kant van de zaak.

Lees ook: Rechtszaak in Parijs: Marokkaanse kinderen gedrogeerd en uitgebuit door Algerijnen

Het onderzoek naar deze zaak leidde in 2021 tot de aanhouding van zeven groentetelers uit Cavaillon, die ervan worden beschuldigd de Marokkaanse arbeiders te hebben geholpen op verzoek van het echtpaar. Zij ontkennen echter dat ze er geld voor hebben ontvangen. Slechts één persoon, de manager van het landbouwbedrijf in Cavaillon, werd vrijgesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team