29 oktober 2017 - 11:00 - Economie
Attijariwafa Bank staat op de eerste plaats in de nieuwe lijst van belangrijkste banken in Noord-Afrika opgesteld door Jeune Afrique.
De Marokkaanse bank is de zesde belangrijkste in Afrika en de eerste in Noord-Afrika volgens een speciale editie van het tijdschrift over de financiën op het Afrikaans continent.
Attijariwafa Bank staat voor twee Egyptische banken en trekt voordeel uit de beslissing van de Egyptische autoriteiten om in november 2016 een vrije wisselkoers te gaan hanteren. Alle Marokkaanse banken hebben automatisch geprofiteerd van de achteruitgang van Egyptische banken.
De Marokkaanse BCP bank is nu derde op regionaal niveau en BMCE Bank of Afrika is vierde. In totaal staan negen Marokkaanse banken in de ranglijst en zijn ze samen goed voor 33 procent van de totale activa tegen 35 procent voor Egypte, 20 procent voor Algerije en 7 procent voor Tunesië.
In Noord-Afrika hebben enkel Marokkaanse banken een strategie ontwikkeld om buitenlandse markten te veroveren. Het tijdschrift somt enkele voorbeelden op zoals de aankoop van de Egyptische Barclays Bank door Atiijariwafa Bank of die van BIA Niger door de BCP bank. De drie grootste banken in Marokko verkochten ook bijna een kwart van hun leningportefeuille in Afrikaanse landen.
In de top-50 van grootste banken in Noord-Afrika staan zonder verrassing nog meerdere Marokkaanse bankgroepen. Het gaat om Crédit Agricole (15e), Société Générale (16e), BMCI (19e), Crédit du Maroc (20e), Al Barik Bank (22e) en CIH (23e).
Hassan II overwoog plan voor Sahara-confederatie
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse export watermeloen keldert
Emiraten willen investeren in handelsvloot Marokko
Economische groei: Marokko’s verwachtingen