Zoeken

Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko

22 januari 2025 - 07:00 - Economie

©

De brandstofprijzen in Marokko stijgen weer na een korte periode van stabiliteit. Volgens experts komt dit door de lage strategische voorraden.

Begin januari stegen de prijzen met 20 cent en op 17 januari volgde een nieuwe verhoging, meldt Les Inspirations Éco. Experts verwachten dat deze trend zich tot eind februari voortzet en dat de dieselprijs 12 dirham per liter zal bereiken.

Lees ook: Brandstofoorlog in Marokko: tankstations vs zwarte markt

Opvallend is dat de stijging in Marokko plaatsvindt terwijl de olieprijzen de afgelopen zes weken juist daalden, zegt een energie-expert in de krant. "Dit verschil komt door de tijd die zit tussen het moment dat Marokko olie inkoopt en het moment dat die olie in Marokko aankomt", legt hij uit. "Dit proces verliep normaal tot september 2022. Sindsdien zijn de prijzen abnormaal hoog door de standaarddeviatie, die het verschil meet tussen de theoretische en de werkelijke prijs."

"In theorie zou dit verschil niet meer dan 2,6 keer de standaarddeviatie mogen zijn, maar de huidige prijzen overschrijden deze grens ruimschoots. Dit verklaart deels waarom de negen brandstofdistributeurs kritiek kregen van de mededingingsautoriteit", aldus de expert. Marokko zou de prijsschommelingen kunnen dempen door zijn voorraden beter te beheren, meent Zineb El Adaoui, voorzitter van de Rekenkamer.

"Sinds de invoering van de strategie in 2009 hebben de strategische olievoorraden nooit de grens van 60 dagen bereikt", zegt ze. "In 2023 bijvoorbeeld waren de reserves diesel, benzine en butaan slechts voldoende voor respectievelijk 32, 31 en 37 dagen. Bovendien is er weinig diversificatie van de invoerpunten, met slechts één toevoeging in Tanger Med." De huidige capaciteit is onvoldoende, stelt een expert.

Lees ook: Marokko rechtvaardigt trage daling dieselprijzen

Om 60 dagen strategische voorraad te bereiken, is ongeveer een miljoen ton nodig, terwijl de huidige capaciteit slechts 20 dagen dekt, de helft van wat nodig is. Mostafa Labrak, directeur van Energytium Consulting, denkt echter dat "het aanleggen van een strategische voorraad geen noemenswaardig effect zal hebben op de lokale prijzen, vanwege de sterke schommelingen op de wereldmarkt. Bovendien zijn de investeringen enorm: de kosten van de apparatuur bedragen meer dan 5000 dirham per kubieke meter, exclusief de kosten voor de aanvoer."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team