22 januari 2025 - 10:30 - Economie
Dacia, het budgetmerk van Renault, overweegt de productie van de Sandero terug te brengen naar Europa. Dit vanwege de mogelijke komst van een elektrische variant en de Europese subsidies die daarmee gepaard gaan.
De Dacia Sandero was vorig jaar een enorm succes in Europa, met 309.392 verkochte auto’s. Dat is een stijging van 14,5% ten opzichte van 2023. Daarmee blijft de Sandero de bestverkochte auto in Europa, vóór de Tesla Model Y.
Lees ook: Marokko gaat elektrische Dacia produceren
Dit succes sterkt Renault in haar ambities. Het bedrijf overweegt nu een elektrische versie van de Sandero te produceren. Denis le Vot, directeur van Dacia, bevestigt dit. Na de Spring zou de Sandero het tweede volledig elektrische model van Dacia worden. De details van de elektrische Sandero zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de auto gebruik zal maken van de ’AMPR Small’-architectuur van de Renault 5. Vermoedelijk krijgt de Sandero een batterij van 40 kWh, goed voor een actieradius van 300 kilometer, en een motor van 95 pk, die ook in de nieuwe Renault 4 komt te liggen.
Lees ook: Nieuwe Dacia C-Néo in Marokko gemaakt?
Le Vot benadrukt dat de Sandero ook met een benzinemotor leverbaar blijft tot 2035, het jaar waarin de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor in Europa verboden wordt. Om in aanmerking te komen voor Europese subsidies, die kunnen oplopen tot 4000 euro, moet de productie van de Sandero mogelijk verhuizen van Marokko naar Europa. Roemenië wordt genoemd als mogelijke locatie.
Hassan II overwoog plan voor Sahara-confederatie
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse export watermeloen keldert
Emiraten willen investeren in handelsvloot Marokko
Economische groei: Marokko’s verwachtingen