11 mei 2021 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland
Moslimjongeren praten volgens de 21-jarige Aya niet zo vaak over hun mentale gezondheid. Ze besloot om te bloggen over haar eigen psychische problemen, om zo het taboe dat op het thema rust te doorprikken en andere jongeren aan te moedigen om hetzelfde te doen. Ze vertelt aan FunX waarom ze dit belangrijk vindt.
Volgens Aya worstelen veel jonge moslims met hun mentale gezondheid, maar er bestaat bij deze gemeenschap een culturele weerstand om erover te praten. "Persoonlijk vind ik dat heel veel mensen met hun mentale problemen worstelen, maar er niet genoeg over praten, omdat er geen ruimte voor is in onze cultuur. In onze religie daarentegen wordt het juist aangemoedigd om te praten over je problemen, maar onze cultuur is een eercultuur. Je moet er altijd goed uit zien en altijd oké zijn, maar dat kan niet altijd. Je bent niet altijd oké."
Tijdens een stage in Marokko nam Aya de beslissing om over haar angststoornissen en depressies te gaan schrijven in de hoop ook andere moslimjongeren te motiveren. "Ik heb een heel goede vriendin die net als een zus is voor mij en met haar kan ik altijd over mijn gevoelens praten. Ook heb ik een therapeut gezocht om mee te praten en sindsdien gaat het allemaal prima. Het belangrijkste wat ik mensen wil meegeven is: zoek een therapeut die je echt begrijpt. De mijne was bijvoorbeeld een moslima met een hoofddoek en die begreep mij veel beter dan bijvoorbeeld een andere therapeut."
Aya vindt dat iedereen op zoek moet gaan naar een passende manier om over mentale problemen te praten. Bij haar past het neerschrijven van haar gevoelens het best. Mensen reageren daar zowel positief als negatief op. "De positieve reacties zijn: door jou voel ik me gehoord of door jou kan ik ook praten over mijn gevoelens en heb ik de moed gekregen om erover te praten met mijn ouders of met vrienden. Dat vind ik zo mooi, want daar doe ik het voor. Negatieve reacties zijn opmerkingen, zoals ’ken je geen schaamte’ of ’het is wel toegestaan binnen de religie hoor.’ Dan denk ik van ja, dat zeg ik ook. Het mag van onze religie wel, maar niet van de cultuur en dat is een onderscheid die veel mensen niet maken."
Aya wil graag via haar blog laten zien dat het heel gewoon is om over je gevoelens te spreken. Ze adviseert jongeren om op zoek te gaan naar iemand met wie ze makkelijk kunnen praten. "Vooral nu met corona heeft iedereen er wel mee te maken, want we zitten allemaal thuis. Je moet reflecteren op jezelf en het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Worstel niet met jezelf. Het maakt niet uit met wie je over je gevoelens praat."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen