Zoeken

Baanbrekende documentaire onderzoekt 25-jarige bewind van Koning Mohammed VI

14 oktober 2024 - 11:20 - Marokko

©

Een nieuwe documentaire belicht de 25-jarige regeerperiode van Koning Mohammed VI. De Franse zender Public Sénat zond zaterdag de 52 minuten durende documentaire "Het leven van een Koning. Het Marokko van Mohammed VI" uit. De film combineert archiefbeelden met getuigenissen van Marokkaanse en Franse politici die de Koning in de afgelopen 25 jaar van dichtbij hebben meegemaakt.

Mohammed VI, die in 1999 op 36-jarige leeftijd Koning werd, brak met de traditionele stijl van zijn vader Hassan II. Als kind leek hij qua karakter meer op zijn grootvader Mohammed V. Een van zijn leraren beschrijft hem als "een heel aardige, lieve jongen, zonder arrogantie". Zijn droom was om piloot te worden.

Lees ook: Hassan II, een levende legende 25 jaar na zijn dood

De Koning staat bekend om zijn terughoudendheid en geeft zelden interviews. "We praten nooit over de koning zelf", zegt iemand uit zijn omgeving. In de afgelopen 25 jaar hebben de Marokkanen wel kennis kunnen nemen van zijn jaarlijkse troonredes.

Economisch gezien heeft Marokko grote vooruitgang geboekt. Mohammed VI wordt gezien als een hervormer die zijn land tot de vijfde economische macht van Afrika heeft gemaakt. Het Bruto Nationaal Product is gestegen tot meer dan 140 miljard dollar. Marokko heeft fors geïnvesteerd in infrastructuur, zoals de haven Tanger Med, snelwegen, hogesnelheidslijnen en vliegvelden. Ook is het land een leider op het gebied van duurzame energie.

Op het gebied van soft power zet Marokko in op sport, cultuur en toerisme. In 2022 bereikte het Marokkaans voetbalelftal als eerste Afrikaanse land de halve finale van een WK voetbal. Volgend jaar is Marokko gastland voor de Afrika Cup en in 2030 organiseert het samen met Spanje en Portugal het WK voetbal.

Lees ook: De macht en mystiek van Koning Mohammed VI (analyse)

Ook op diplomatiek vlak boekt Mohammed VI successen. In 2020 normaliseerde Marokko de betrekkingen met Israël, in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Inmiddels steunen bijna 80 landen de Marokkaanse positie in het conflict. Frankrijk erkende eind juli de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, net als Spanje, Duitsland en Israël eerder deden. Ondanks de vooruitgang van de afgelopen decennia zijn er nog steeds uitdagingen op het gebied van vrouwenrechten en armoedebestrijding.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team