13 oktober 2024 - 21:20 - Marokko
25 jaar na zijn dood is wijlen Koning Hassan II nog steeds een belangrijk figuur in Marokko. Zijn toespraken en persconferenties worden veel bekeken op sociale media en roepen positieve reacties op. Zowel de generatie die hem heeft meegemaakt als de jongere generatie die na zijn dood in 1999 is geboren, haalt inspiratie uit zijn woorden.
Hassan II wordt gezien als een bron van wijsheid over actuele nationale en internationale vraagstukken. Zijn welsprekendheid en politieke inzichten maken indruk op kijkers, vooral wanneer het gaat om onderwerpen als de Sahara, de recente diplomatieke crisis met Frankrijk of de relatie met Israël.
Lees ook: Wie was Lalla Latifa, weduwe van wijlen Koning Hassan II
Tijdens de maandenlange diplomatieke crisis tussen Marokko en Frankrijk werden veel video’s van Hassan II opnieuw gedeeld op sociale media. Telkens wanneer er een politieke of historische kwestie speelt die verband houdt met zijn nalatenschap, duiken er beelden van hem op. Marokkanen reageren dan met bewondering voor zijn politieke keuzes en inzichten.
Lees ook: Geheime gesprekken van Hassan II over Algerije onthuld
Ook in het onderwijs is Hassan II nog steeds relevant. Studenten analyseren zijn toespraken om de geschiedenis van Marokko beter te begrijpen. De belangstelling voor zijn woorden reikt verder dan Marokko. Ook buitenlanders ontdekken via deze beelden een ontwikkelde en moderne koning die in staat was om moeilijke diplomatieke uitdagingen aan te gaan.
BIM opent megaplatform in Marrakech
Franse advocate verkracht in Casablanca, richkids gearresteerd
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Arabische topclub lonkt naar Hakim Ziyech
Opnames "Love is Blind" in Marokko
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Franse advocate verkracht in Casablanca, richkids gearresteerd
Opnames "Love is Blind" in Marokko
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos