Zoeken

Bankdirecteur in Tetouan terecht voor megafraude

25 augustus 2024 - 17:10 - Marokko

©

Daniel Ziouziou, de voormalige regionale directeur van de Marokkaanse bankenunie (UMB) in Tanger-Tetouan-Al Hoceima, zal binnenkort terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij een grootschalige fraudezaak.

De verdachte zit sinds mei 2024 vast in de gevangenis van Temara en wordt beschuldigd van het vormen van een crimineel netwerk, het hacken van computersystemen en het vervalsen van bankdocumenten met als doel geld te verduisteren.

Lees ook: Bankdirecteur in Tetouan verdwijnt met miljoenen van klanten

Volgens H24info vond zijn laatste verhoor afgelopen maandag plaats bij de onderzoeksrechter voor financiële misdrijven van het hof van beroep in Rabat. Ook Mourad Habsaya, de directeur van het UMB-filiaal in Tetouan, die eveneens betrokken is bij de zaak, werd gehoord. De rechter zal nu getuigen en slachtoffers horen en de verdachten met elkaar confronteren, waarna het proces van Daniel Ziouziou kan beginnen.

Daniel Ziouziou zou zijn positie hebben misbruikt om geld te stelen van de bankrekeningen van klanten, waaronder bedrijven, zakenlieden, ambtenarenverenigingen en particulieren. Samen met een handlanger zou hij miljoenen dirhams hebben verduisterd, waaronder geld van de erfgenamen van de prinsen Moulay Abdellah en Moulay Ali, evenals van Zwitserse en Amerikaanse aandeelhouders. Volgens de eerste getuigenissen van slachtoffers accepteerde Ziouziou zowel kleine stortingen van enkele duizenden dirhams als rekeningen met honderden miljoenen. De zaak kwam aan het licht toen verschillende klanten op 23 mei naar het bankfiliaal aan de Mohammed V-laan gingen om hun saldo te controleren. Sommigen ontdekten dat hun spaargeld volledig was verdwenen, terwijl anderen een deel van hun geld kwijt waren.

Lees ook: Bankschandaal in Tetouan: miljoenen dirhams verduisterd door filiaalmanager

Uit de verklaringen van de slachtoffers blijkt dat de fraude al in 2020 begon. Sommige klanten zeggen meer dan een miljoen dirham te zijn verloren. Een bedrijf waarvan een van de partners de koninklijke adviseur Omar Azziman is, behoort tot de slachtoffers. Hij erfde dit bedrijf in 2017 na het overlijden van zijn moeder, Setti Aïn Melloul. Volgens getuigenissen stond er 340.000 dirham op de rekening van het bedrijf bij UMB, maar nu is er nog maar 230 dirham over. De slachtoffers willen niets liever dan hun spaargeld terugkrijgen. Volgens een bron dicht bij het onderzoek is het aan het Collectief Garantiefonds voor Deposito’s (FGCD), dat onder de Marokkaanse Centrale Bank valt, om de spaarders te compenseren als de UMB niet in staat is om het gestolen geld terug te betalen. Het totale bedrag van de verduisterde tegoeden wordt geschat op "ongeveer 1 miljard dirham".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team