Zoeken

Groot corruptieschandaal ontdekt bij Marokkaanse bank

8 juni 2024 - 23:30 - Marokko

©

In Marokko is een groot corruptieschandaal aan het licht gekomen binnen een bank, waarbij een uitgebreid onderzoek is gestart naar de voorwaarden waaronder leningen zijn verstrekt. De inspectie kan mogelijk leiden tot juridische stappen.

De zaak kwam aan het rollen na de ontdekking van een toename in achterstallige dossiers en het niet naleven van de bestaande prudentiële regels bij de verstrekking van leningen met een totale waarde van meer dan 30 miljoen dirham. Er is een inspectiecommissie opgezet die meer dan 400 leningen aan rechtspersonen nauwkeurig onder de loep nam. Uit dit interne onderzoek blijkt dat sommige leningen werden goedgekeurd zonder de gebruikelijk vereiste garanties van de klanten, terwijl andere leningen onvoldoende onderpand hadden, meldt Assabah.

Lees ook: Veiligheidsagent in Marokko steelt miljoenen dirhams van klanten bank

Bovendien zou er sprake zijn van samenspanning tussen regionale bankfunctionarissen en bepaalde klanten om hen gemakkelijker toegang te verlenen tot financieringen. De bank vermoedt dat er corruptie in het spel is.

Lees ook: Bankdirecteur in Tétouan verdacht van miljoenenfraude

Mochten de vermoedens van corruptie bevestigd worden, dan kan de interne inspectiemissie uitmonden in een rechtszaak. Er zijn strikte instructies gegeven om alle betrokkenen te vervolgen, ongeacht hun positie binnen de bank. Eerdere vergelijkbare zaken waarbij bankfunctionarissen betrokken waren die steekpenningen accepteerden om de toekenning van leningen te vergemakkelijken, zijn al voor de rechter gebracht. De krant herinnert ook aan de ontmanteling van een netwerk dat gespecialiseerd was in het bemiddelen tussen corrupte bankiers en klanten. Hun werkwijze bestond uit het vinden van klanten voor kredieten, het faciliteren van de aanvraagprocessen, en het innen van commissies op de verstrekte leningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team