Zoeken

Geen begraafplaatsen meer voor moslims in Brussel

16 juli 2024 - 06:00 - Wereld

©

De Brusselse moslimgemeenschap wordt geconfronteerd met een nijpend tekort aan begraafplaatsen. Volgens sombere voorspellingen zouden er vanaf juni 2025 geen graven meer beschikbaar zijn voor overleden moslims in de Belgische hoofdstad.

De toenemende sterftecijfers en trage administratieve processen maken de zoektocht naar een laatste rustplaats voor overleden moslims tot een ware beproeving.

Lees ook: Arnhem krijgt grootste islamitische begraafplaats van Nederland

De crisis rondom de begraafplaatsen legt een complexe en vaak over het hoofd geziene realiteit bloot. De zoektocht naar een waardige laatste rustplaats wordt bemoeilijkt door zowel de stijgende sterftecijfers als de trage bureaucratie. "Het is tijd dat de Brusselse autoriteiten en de hoofden van de onderlinge uitvaartverzekeraars samenwerken om snelle en effectieve oplossingen te vinden", luidt de oproep.

Twaalf Brusselse gemeenten zijn aangesloten bij de vereniging die de multiconfessionele begraafplaats van Evere beheert, de enige plek waar islamitische begrafenisrituelen worden gerespecteerd. De verscheidenheid aan betrokken partijen vertraagt echter het proces.

Lees ook: Marokko: begraafplaatsen vol, families in nood

Hoewel er andere begraafplaatsen in Brussel bestaan, is alleen die van Evere geschikt voor islamitische begrafenissen. Een hectare grond ten noorden van Schaarbeek zou een oplossing kunnen bieden, maar door administratieve rompslomp zal deze grond pas in 2028 beschikbaar zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team