Zoeken

Bekende YouTuber verwijdert video over Marokko na Algerijnse druk

16 oktober 2024 - 17:10 - Marokko

©

De Jordaanse YouTuber Joe Hattab heeft een video over de grens tussen Marokko en Algerije verwijderd na druk vanuit Algerije.

De video, opgenomen in mei 2023, leidde tot controverse vanwege twee scènes. In de eerste scène zwaait een Marokkaan naar Algerijnen aan de grens en roept "Leve Algerije", waarop een Algerijn reageert met "Leve Marokko". De tweede scène toont Algerijnse handelaren die specerijen en aardewerk uit Marokko importeren.

Lees ook: Marokko-Algerije: grens al 30 jaar gesloten

Joe Hattab ontving na publicatie van de video veel telefoontjes uit Algerije, waaronder een van de Algerijnse ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten. De ambassadeur verweet Hattab dat hij misbruik maakte van het vertrouwen dat hem was geschonken door hem een visum te verlenen en dat de video een politiek karakter had. De YouTuber, die naar eigen zeggen niet op de hoogte was van de gevoeligheden rond het conflict tussen Algerije en Marokko, wilde met zijn video juist de menselijke band tussen beide volkeren laten zien.

Lees ook: Algerije bouwt ijzeren hek aan Marokkaanse grens

De controverse dwong Joe Hattab om de video, die in drie uur tijd 700.000 keer was bekeken en 70.000 likes had gekregen, te verwijderen. Op Instagram bood hij zijn excuses aan voor het verwijderen van de video. Hij benadrukte dat de video bedoeld was om broederschap en liefde te promoten en de twee volkeren dichter bij elkaar te brengen. Joe Hattab, die ongeveer 12 miljoen volgers op YouTube heeft, bedankte "alle mensen die het doel van de video begrepen, namelijk liefde en broederschap".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team