Zoeken

Marokko-Algerije: de verbroken vriendschap

4 september 2024 - 15:30 - Marokko

©

De eens zo hechte band tussen Marokko en Algerije is verdwenen. Volgens François Soudan, hoofdredacteur van Jeune Afrique, kennen, spreken en houden de Marokkaanse en Algerijnse bevolking niet meer van elkaar vanwege de spanningen rond de Sahara-kwestie.

Marokkanen dachten lange tijd dat de meeste Algerijnen de crisis met Marokko niet belangrijk vonden en dat de Sahara hen niet interesseerde. Ze hoopten dat open grenzen zouden leiden tot broederlijke taferelen. "Maar decennia van slogans, ruzies en misverstanden hebben hun tol geëist, generatie na generatie", schrijft Soudan. "Tegenwoordig overheersen bij jongeren aan beide kanten vooroordelen, wantrouwen en wederzijds onbegrip. Olympische medailles zijn geen bron van gedeelde trots meer, maar van concurrentie."

Lees ook: Algerije valt Marokko opnieuw aan

De hoofdredacteur herinnert aan een tijd waarin de liefde en broederschap tussen beide landen werd gevierd: "Er was een tijd dat Hassan II de Algerijnse ambassadeur, Saad Dahlab, uitnodigde voor regeringsvergaderingen als de bilaterale betrekkingen op de agenda stonden... Een tijd waarin de Leeuwen van de Atlas en de Fennecs samen hun overwinningen vierden... Een tijd waarin mensen van Oujda naar Tlemcen reisden alsof ze familie bezochten."

Lees ook: Algerije verbant Marokkaanse vlag

Sinds Algerije in 2021 de diplomatieke banden met Marokko verbrak, heeft Marokko diplomatieke vooruitgang geboekt, vooral met betrekking tot de Sahara-kwestie. Dit irriteert Algiers, dat het Polisario-front steunt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team