Zoeken

België bezorgd over "her-islamisering" in scholen

1 oktober 2024 - 06:00 - Wereld

©

In België maken docenten, schrijvers, academici en onderzoekers zich zorgen over de toename van radicaal gedrag onder scholieren, vaak gerelateerd aan religie.

"Er is een heropleving van religie, een re-islamisering van onderaf," zegt politicoloog en historicus Joël Kotek. "Dit is vooral zichtbaar bij jongeren, omdat zij in contact komen met het onderwijs, dat een conflictgebied wordt." Kotek merkt op dat jongeren religieuzer zijn dan hun grootouders, een trend die hij ook in de Arabische wereld ziet. "Misschien heeft dit te maken met een soort ontgoocheling, met de moeilijkheden die landen als Egypte, Marokko of Israël hebben om zich te ontwikkelen."

Lees ook: Belgische jongeren steeds vaker in de ban TikTok-salafisme

Radouane Attiya, godsdienstleraar en islamoloog, wijst niet alleen naar de gezinnen: "Veel ouders staan machteloos tegenover het radicalisme van hun kinderen. We moeten kijken naar vriendschappen, sociale media en radicale imams. Jongeren zoeken naar autoriteit, maar dit kan leiden tot een verdeelde samenleving en een terugkeer van religieuze strengheid."

Maud, een geschiedenislerares, ziet religie als een houvast voor jongeren die hun weg kwijt zijn, bang zijn voor de toekomst en de hel. Volgens haar zijn scholen een makkelijk doelwit: "Er is een islamistische ideologie actief die zich richt op scholen, omdat daar de geesten worden gevormd," waarschuwt Laurence D’Hondt, co-auteur van het binnenkort te verschijnen boek ’Allah heeft niets te zoeken in mijn klas’.

Veel docenten maken zich zorgen over radicalisering. "Het is schokkend wat je soms hoort. Tijdens de aanslagen applaudisseerden sommige leerlingen in de klas. Ik vond de naam van de Tunesische schutter die twee Zweden doodde op het bord," vertelt Alicia. "Sommigen steunen het gedrag van de Afghanen tegenover vrouwen." Een vader schold Alicia uit voor racist toen ze zijn dochter aansprak op het dragen van een abaya, wat verboden is op school. "Ik moet uitleggen hoe we in België leven, terwijl dat niet mijn taak is."

Lees ook: Iraanse invloed: sjiisme wint terrein onder Marokkaanse vrouwen in België

Minister van Onderwijs Valérie Glatigny werkt aan een nieuw contract tussen scholen, ouders en leerlingen. Er komt een meldpunt voor leerkrachten die kampen met zelfcensuur en een ’barometer van respect’ om de ervaringen van 130.000 leerkrachten te peilen. "Op basis van de resultaten kunnen we oplossingen voorstellen," belooft de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team