Zoeken

Belgische jongeren steeds vaker in de ban TikTok-salafisme

31 juli 2024 - 14:40 - Wereld

©

In België groeit de bezorgdheid over de toenemende interesse van jongeren in conservatieve islamitische content op sociale platforms zoals TikTok, Instagram en YouTube. Populaire figuren zoals imam Mustafa Kastit en Abdelkader Dahmichi bereiken grote aantallen volgers met hun vaak strenge interpretatie van de islam, waarbij de nadruk ligt op regels, verboden en het naleven van de sharia.

Deze invloedrijke personen verspreiden met name het wahhabo-salafisme, een stroming uit Saoedi-Arabië die zich kenmerkt door een strikte naleving van religieuze voorschriften. Volgens islamoloog Gregory Vandamme van de KUL heeft dit gedachtegoed inmiddels "alle lagen van de moslimgemeenschap" bereikt, zowel in het Westen als elders.

Lees ook: Tanger in opstand: "bestemming voor extremisten uit België en Nederland"

Op sociale media spreekt het salafisme jongeren aan die op zoek zijn naar houvast. Korte video’s over dagelijkse kwesties en wat wel en niet is toegestaan, bieden een "zeer beperkte visie op religie en spiritualiteit", aldus Vandamme. Hoewel deze video’s niet aanzetten tot geweld, creëren ze wel een "polariserende wereldvisie" met een strikte scheiding tussen goed en kwaad.

Mohamed Fahmi, onderzoeker aan de VUB en expert op het gebied van propaganda, wijst op de grote sommen geld uit landen als Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar die het verspreiden van salafistische boodschappen via sociale media, boeken en satellietzenders ondersteunen. "Deze landen hebben een bewuste strategie om sociale media te overspoelen met hun discours," zegt Fahmi.

Lees ook: Iraanse invloed: sjiisme wint terrein onder Marokkaanse vrouwen in België

Hoewel de video’s niet direct oproepen tot geweld, waarschuwt Fahmi dat het fenomeen nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. De aantrekkingskracht van deze boodschap op jongeren wordt volgens Fati, een 26-jarige jongerenwerker uit Luik, gevoed door hun "honger naar identiteit, spiritualiteit en gemeenschap in een individualistische wereld." Ze waarschuwt dat deze video’s een "islam van frustratie" kunnen verspreiden, met mogelijk negatieve gevolgen voor geïsoleerde jongeren die op zoek zijn naar betekenis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team