Zoeken

België weigerde Bilal na ongeval in Dubai te repatriëren

20 juni 2022 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De 29-jarige Bilal werd het slachtoffer van een ernstig verkeersongeval in Dubai. Dankzij een een enorme inzamelingsactie in een recordtijd, kon hij snel naar België worden gerepatrieerd.

De Belgische Bilal is afkomstig uit Diegem bij Brussel. In 2020 ging hij naar Dubai om er te werken, nadat hij een contract had gekregen van het Belgische ingenieursbureau Tractebel. Maar zijn contract werd in juli 2021 opgezegd. "Hij kreeg een maand opzegtermijn en wilde in Dubai blijven waar hij zijn eigen bedrijf heeft opgezet. Achteraf bleek hij niet in orde te zijn met zijn ziektekostenverzekering," verklaart zijn vader Aziz aan La Dernière Heure.

Lees ook: SOS om Ayoub en moeder te helpen naar Marokko terug te keren

Op 26 mei werd de jongeman slachtoffer van een ernstig verkeersongeval. "Hij moest geïntubeerd worden en had verschillende breuken in zijn nek, bekken en enkel. Op zaterdag 28 mei ging ik naar het ziekenhuis in Dubai, waar ik te horen kreeg dat ik een borgsom van 40.000 euro moest betalen, omdat hij niet verzekerd was," vertelt Aziz. De totale kosten van de ziekenhuisopname bedroegen 150.000 euro. De vader van Bilal zegt dat hij de Belgische ambassade vergeefs om hulp heeft gevraagd. Hij is meer dan twee jaar geleden vertrokken en dat betekent dat hij niet langer gedekt is," zegt Aziz. "Mijn zoon heeft zeven jaar in België gewerkt en al zijn bijdragen betaald."

"De staat wil niet ingrijpen bij zo’n repatriëring. Over een medische repatriëring moet worden onderhandeld tussen de betrokken personen en hun verzekering of mutualiteit. Bij gebrek aan een verzekering moeten mensen beroep doen op hun familieleden en vrienden. Daarnaast hanteren de Verenigde Arabische Emiraten een bijzondere regel op het gebied van immigratie: zolang iemand onbetaalde schulden of rekeningen heeft, mag hij het land niet verlaten. Men moet er dus zeker van zijn dat alle rekeningen (ziekenhuis, hotel, enz.) betaald zijn, voordat men het land kan verlaten", staat in de brief van de Belgische ambassade te lezen.

Lees ook: Actie om Nijmeegse Oussama (20) in Marokko te begraven levert 6000 euro op

In hun radeloosheid startten de ouders van Bilal een crowdfunding om de ziekenhuiskosten te betalen en de repatriëring van hun zoon te regelen. De actie was meteen een schot in de roos, in minder dan drie dagen werd een bedrag ingezameld van 150.000 euro. Emirates zorgde voor een vliegtuig en Bilal kon op 16 juni terugkeren naar België. Het ingezamelde geld werd gebruikt om zijn ziekenhuisopname te betalen. "Zonder de solidariteit van familieleden en onbekende mensen, zou Bilal nu nog steeds vastzitten in Dubai. Ik vind het onaanvaardbaar dat België niets heeft gedaan om hem te repatriëren en dat we geen enkele administratieve bijstand hebben gekregen om onze weg te vinden. We zijn aan ons lot overgelaten", klaagt Aziz. De jongeman werd opgenomen in het Sint-Lucas-ziekenhuis in Brussel, waar hij de nodige zorg krijgt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team